Mainos

Vanhanen kieltäytyy yhä ilmoituksesta

Pääministeri Matti Vanhanen on palannut Suomeen Aasian vierailultaan. Hän sanoo saaneensa Aasian matkansa aikana tietoa vaalirahakohusta kaiken aikaa. Vanhanen sanoo, ettei anna vaalirahakohusta pääministerin ilmoitusta, vaan asia voidaan käsitellä eduskunnan kyselytunnilla.

- Minun puolestani voidaan koko kyselytunti käyttää tähän ja väitellä tästä asiasta. Pitää olla sellainen keskustelumuoto, jossa voidaan käydä molempien osapuolien tilanne.

Oppositiopuolueet ovat vaatineet pääministerin ilmoitusta huomenna, tai ne aikovat käyttää kyselytunnin asiaan.

Vanhanen sanoo, että jokainen puolue vastaa omista kansanedustajistaan itse.

Suomeen palanneelta Vanhaselta kysyttiin lentokentällä muun muassa sitä, kuka hänen mielestään valehtelee vaalitukisotkussa, jossa on mukana suuri joukko liikemiehiä. Vanhanen kierteli vastauksessaan ja totesi, että "suuri joukko" ja että "viisi ei vielä ole suuri joukko".

Puoluejohtaja Jarmo Korhosen luottamuksesta päättää Vanhasen mukaan keskustan puoluekokous, eikä puoluesihteerillä tarvitse olla puolueen puheenjohtajan luottamusta. Vanhanen ei myöskään halunnut arvostella Korhosen äkillistä lomalle vetäytymistä puoluekokouksen alla, vaan sanoi puoluesihteerin olevan valmistautumassa.

Keskustan kehittämispäällikkö Lasse Kontiolan Vanhanen haluaa päästää pälkähästä, vaikka toimittajat peräsivät hänen asemaansa moneen kertaan. Vanhanen sanoo Kontiolan pyytäneen häneltä anteeksi sitä, että tämä oli käyttänyt pankkitilejä ilman lupaa ja maksanut sieltä vaaliavustuksia. Lupaa olisi Vanhasen mielestä kuitenkin pitänyt pyytää.

- Jos hän tällaista lupaa olisi kysynyt, sitä ei kyllä olisi annettu.

Vanhanen puolusti Kontilaa useaan kertaan sanomalla, että Kontiola on nuori ja ettei vaalirahapyykkiä pidä kaataa hänen niskaansa.

Vanhasen mielestä tukirahojen antajat eivät saisi verhoutua yhdistysten taakse, vaan yritysten, josta rahat ovat peräisin, pitäisi esiintyä omalla nimellään.

"Hallitus toimintakykyinen"

Vanhasen mielestä tilanne ei ole karannut käsistä, eikä hallituksen toimintakyky ole heikentynyt. Pääministeri ei mielellään puhu myöskään kriisistä.

- Tästä kirjoitetaan paljon, mutta en tiedä onko tämä sen suurempi kriisi. Kansanedustajat ovat ottaneet vastaan laillisia vaaliavustuksia, mutta osa on jättänyt ilmoittamatta niistä. Se ei tietenkään ole oikein. Huomisella keskustelutunnilla toivottavasti kuullaan myös heidän näkökulmiaan asiasta, Vanhanen vastaili kysymyksiin, joita hänelle esitettiin useaan kertaan.

Vanhanen yritti siirtää pallon jälleen myös oppositiolle sanomalla, että opposition pitää vuorostaan selvittää omat vaalirahoituksensa.

Sukari kiukkuinen kohusta

Liikemies Toivo Sukari sanoi tänään toivovansa, että vaalirahakeskustelun loppuisi. Hänen mielestään keskustelu on täysin järjetöntä, eikä siitä ole mitään hyötyä Suomen taloudelle, yrittäjyydelle eikä kenellekään muullekaan.

- Jos yrittäjyyttä hoidettaisiin samalla tavalla kuin tätä vaalirahakohua, niin kyllä konkurssiaalto pyyhkäsisi läpi Suomen. Minusta tämä on vertaansa vailla oleva näytelmä, jossa ei ole päätä eikä häntää. Jos mä ajattelen ihan suoraan että se energia, mitä poliitikot on tämän asian ruotimiseen laittanu, niin olisivat laittaneet vaikkapa tärkeiden EU-asioiden hoitamiseen, Sukari ärisee.

Sukari vakuuttaa, ettei ole saanut euronkaan hyötyä vaalirahan antamisesta. Sukari on muun muassa rakentanut Ideapark-ostoskeskuksen Lempäälään.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.