Vanhanen: Keskustan turvallisuuspoliittista linjaa ei muuteta

Matti Vanhanen ankkuroi keskustan turvallisuuspoliittisen linjan aluepuolustukseen, EU-yhteistyöhön sekä Naton seurantaan.

Keskusta aikoo luottaa turvallisuuspolitiikassa ainakin seuraavat pari vuotta entiseen linjaan. Oulun puoluekokouksessa kesäkuussa hyväksyttävään turvallisuuspoliittiseen kannanottoon ei ole tulossa olennaisia uutuuksia.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen paalutti kannanoton päälinjat keskustan puoluehallituksen kokouksessa tänään.

Puoluekokoukselle tarjotaan kannanottoluonnosta, jonka mukaan keskusta nojaa seuraavalla kaksivuotiskaudella omin voimin hoidettuun aluepuolustukseen ja EU:n sotilaallisen yhteistyön tiivistämiseen. Samalla parannetaan käytännön osallistumisvalmiuksia kriisinhallintayhteistyössä Naton kanssa. Naton kehitystä kansainvälisenä järjestönä ja kansainvälisessä turvallisuusympäristössä seurataan tarkoin, Vanhanen linjasi.

Naton tarkkaa seurantaa Vanhanen perusteli sillä, että sotilasliiton rauhanturvatoiminta kehittyy koko ajan, ja Suomen pitää pysyä ajan mukana.

Vanhasen mukaan keskusta tukee myös selontekomenettelyn jatkoa turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa tulevalla vaalikaudella.

Liittoutumattomuus historiaa

Liittoutumattomuutta ei terminä enää keskustankaan puoluekokoukselle tarjota. Vanhasen mukaan liittoutumattomuus määritellään enää vain teknisesti sotilasliittoon kuulumattomuutena ilman muuta sisältöä.

- Me emme ole puolueeton maa olleet enää pitkään aikaan. Olemme unionin jäsen, harjoitamme yhteistä ulkopolitiikkaa, ja sitä samaa käsitesisältöä liittoutumattomuudella ei ole kuin sillä aikaisemmassa merkityksessä oli, Vanhanen perusteli tiedotusvälineille puheenvuoronsa jälkeen.

Natosta ei Vanhasen mukaan tarvita erillistä selvitystä, koska sellainen tehtiin puolustushallinnossa vuonna 2004. Sotilasliitossa ei ole sen jälkeen tapahtunut mitään olennaista uutta, ja Nato-asiat voidaan siten ruotia jälleen seuraavan selonteon yhteydessä, hän katsoi.

Myöskään selonteon valmistelun tukena viimeksi käytetyn turvallisuuspoliittisen seurantaryhmän perustaminen ei ole keskustajohtajan mukaan vielä ajankohtaista.

-Sitä ei ole päätetty, selonteko on seuraavan vaalikauden asia. Myös tämä seurantaryhmä on järkevää rytmittää tähän samaan.

Vanhanen sanoi myös, ettei usko Nato-kansanäänestyksen tulevan ajankohtaiseksi seuraavalla vaalikaudella. Jos näin kuitenkin kävisi, marssijärjestys olisi selvä: valtiojohdolla pitäisi olla ensin selvä kanta, jolle haettaisiin kansalaisten tukea.

-Valtiojohto ei voi tällaisten vastuiden ja velvollisuuksien edessä ikään kuin heittää blankkona asiaa kansan kysyttäväksi, vaan pitää olla aktiivinen oma kanta, hän painotti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat