Mainos

Vanhanen ja Tuomioja allekirjoittavat EU-perustuslain

Suomen puolesta EU:n uuden perustuslain allekirjoittavat pääministeri Matti Vanhanen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja. Sopimuksen voimaantulo on vielä monen mutkan takana.

EU:n uusi perustuslaki allekirjoitetaan 29. lokakuuta Roomassa. Suomen puolesta sopimuksen allekirjoittavat pääministeri Matti Vanhanen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Uuden perustuslain voimaantulo on vielä monen mutkan takana. Kymmenkunta EU-maata järjestää sen hyväksymisestä kansanäänestyksen. Perustuslaki neuvoteltiin valmiiksi kesäkuussa Brysselissä pidetyssä huippukokouksessa. Perustuslaki, jota kutsutaan myös perustuslailliseksi sopimukseksi, korvaa nykyiset perussopimukset yhdellä asiakirjalla. Sen myötä EU:sta tulee oikeushenkilö, jolla on mahdollisuus liittyä suoraan kansainvälisiin sopimuksiin.

Uuteen perustuslakiin sisällytetään myös perusoikeuskirja. Perustuslaki järjestelee lisäksi uudelleen EU:n toimielimiä ja päätöksentekoa. EU:lle nimitetään ulkoministeri ja komission kokoa supistetaan vuodesta 2014 eteenpäin. Sen jälkeen siirrytään järjestelmään, jossa komissaareja on kaksi kolmannesta jäsenvaltioiden määrästä.

Määräenemmistösäännöt muuttuvat siten, että enemmistöpäätöksen tekemiseen vaaditaan 55 prosenttia jäsenvaltioista, jotka edustavat 65 prosenttia unionin väestöstä. Suomessa ei ole tarkoitus järjestää kansanäänestystä perustuslain hyväksymisestä. Hallitus antaa eduskunnalle esityksen perustuslaista ensi vuonna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.