Mainos

Vanhanen ja Thors EU-kokoukseen Portugaliin

Huippukokouksen pääteemoja on EU:n vesittyneen perustuslakisopimuksen uudistaminen. Kansalaiset voivat vielä kaataa perussopimuksen, vaikka jäsenmaat sen hyväksyisivät.

EU-maiden johtajat keskustelevat tänään Portugalissa unionin perussopimuksesta.

Uuden sopimuksen on määrä tehostaa unionin toimintaa. Sen myötä esimerkiksi jäsenmaiden enemmistö voi päättää entistä usemmista asioista ja Europaan parlamentin valta kasvaa.

Suomea Lissabonissa pidettävässä kokouksessa edustavat pääministeri Matti Vanhanen sekä maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.

Kaksipäiväisen kokouksen päätavoite on hyväksyä kariutuneen perustuslakisopimuksen tilalle tulevan uudistussopimuksen teksti. Sopimuksesta löytyi poliittinen sopu jo kesäkuussa, mutta se on vielä kirjoitettava sitovaksi lakitekstiksi. Uudistussopimuksen on määrä astua voimaan vuonna 2009.

"Perustuslaki selkokielellä"

Alunperin EU:n tavoitteena oli kirjoittaa vanhat sopimukset uudelleen selkokielellä yksien kansien väliin, tehdä tarvittavat uudistukset ja kutsua pakettia perustuslaiksi. Hanke raukeni, kun ranskalaiset ja hollantilaiset torjuivat perustuslain kansanäänestyksessä.

Tekeillä oleva perussopimus uudistaa unionia tekemällä monimutkaisia viittauksia vanhoihin sopimusteksteihin. Asiantuntijat ovat laskeneet, että sisältö on 98 prosenttisesti sama kuin kaadetussa perustuslaissa.

Kansalaiset voivat vielä kaataa perussopimuksen. Kansanäänestys on järjestettävä ainakin Irlannissa ja EU-kielteisessä Britanniassa.

Toinen keskeinen teema kokouksessa on EU:n kilpailukykyyn liittyvä Lissabonin strategia.

(MTV3)

Katso myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.