Mainos

Vanhanen ja Reinfeldt tapasivat Helsingissä

Ruotsi luovutti Suomen alueen Venäjälle vuonna 1809. Pääministerit sopivat tänään tapaamisessaan Helsingissä, että Ruotsi ja Suomi järjestävät vuoden 1809 muiston kunniaksi yhteisen kokouksen alkuvuonna 2009.

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt ja pääministeri Matti Vanhanen ovat tavanneet tänään Helsingissä. Ministerit sopivat muun muassa, että Suomen ja Ruotsin hallitukset järjestävät vuoden 1809 eron muistoksi yhteisen kokouksen alkuvuonna 2009.

Vuoden 1809 muiston kunniaksi järjestetään useita muitakin tapahtumia. Vanhanen arveli, että kahden maan hallitusten yhteiskokouksesta tulee todennäköisesti ensimmäinen laatuaan kahteensataan vuoteen.

Vuonna 1809, 17. syyskuuta Venäjä ja Ruotsi solmivat Haminan rauhan, jossa Ruotsi luovutti Suomen alueen Venäjälle.

Suomi ja Ruotsi eivät kaavaile Mugabe-boikottia

Suomi ja Ruotsi eivät todennäköisesti aio boikotoida EU:n ja Afrikan maiden huippukokousta joulukuussa, vaikka Zimbabwen presidentti Robert Mugabe saattaa osallistua siihen.

Vanhanen ja Reinfeldt pitävät tärkeämpänä, että 53 Afrikan maata ja 27 EU-maata voivat taas tavata pitkän tauon jälkeen ja keskustella kaupasta, kehityksestä, muuttoliikkeistä ja ihmisoikeuksista.

EU-johtajista Britannian Gordon Brown aikoo jäädä tapaamisesta pois, jos Mugabe tulee.

- Meistä yhdelle miehelle ei pidä antaa veto-oikeutta estää kahden maanosan tapaamista. Olisi toivottavaa, että Mugabe ei osallistu, ja vaikka tulisikin, että hän ei saa tilaisuutta esiintyä kokouksessa, sanoi Reinfeldt.

Hän sanoi Ruotsin olleen yhteydessä puheenjohtajamaa Portugaliin sen varmistamiseksi, että ihmisoikeudet otetaan esille ja perusteelliseen käsittelyyn.

Vanhasen mukaan Suomi ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä osanotosta, mutta oli Reinfeldtin kanssa kysymyksestä samaa mieltä. Reinfeldtin mukaan linjariita osoittaa kuinka tärkeää on, että EU-maat pitävät yhteisen linjan ulospäin.

-Noudatamme puheenjohtajan linjaa, mutta toivomme, että Portugali tekee selväksi Mugabelle, ettei hän ole toivottu vieras, Reinfeldt sanoi.

Molemmat pääministerit matkustivat päivän päätteeksi Tallinnaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.