Mainos

Vanhanen ja Katainen tyytyväisiä EU:n päätösten vaikutuksiin

Vajaa viikko sen jälkeen, kun Suomen hallitus todisteli suurena saavutuksena sitä, että Kreikkaa tuettiin kahdenvälisin lainoin, pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) hyrisevät tyytyväisyyttään EU-tasoisesta vakautuspaketista.

Vanhasen mukaan viime yön ratkaisuissa oli kyse EU:n voimannäytöstä. Katainen täydentää, että kyse oli valuutoilla keinotelleiden sijoittajien tappio.

- Ensimmäiset merkit rahamarkkinoilta suhteessa siihen, minkälaista korkoa nämä vaikeuksissa olevat valtiot joutuisivat maksamaan, näyttäisivät siltä, että myönteinen kehitys on alkamassa, sanoo Vanhanen.

Hyvän olon tunteeseen ei kuitenkaan pidä tuudittautua. Vanhasen mielestä taustalla ovat kuitenkin EU-valtioiden liian suuret alijäämät, joita on paikattu velanotolla. Kokonaisvelkataakka kasvaa ja on jo ylittänyt monissa maissa kansantuotteen. Suomessa velka aiotaan pitää alle 60 prosentissa bkt:sta.

- Perusongelma, joka johti meidät tähän viimeiseen kriisiin Kreikan tilastoväärennysten lisäksi ei ole mihinkään kadonnut, Vanhanen korostaa.

Kataiselle kirjoitettavaa päiväkirjaan

Brysselin yössä valvoneen Kataisen mielestä tämä pävä oli jo miljardi kertaa parempi päivä kuin eilinen.

- Aika pitkä siivu päiväkirjaan tulee eilisestä päivästä ja yöstä. Vaiherikas ja ilmeisen onnistunut eurooppalainen kokous- ja päätöksentekopäivä, Katainen kertaa.

Valtiovarainministeri kehottaa muistamaan sunnuntaipäivän siinä vaiheessa kun Suomessakin taloutta tasapainotetaan.

- Ei kannata tuudittautua edes siihen, että mitä se haittaa jos pikkuisen livetään vastuullisuudesta. Jos pikkuisen valtionvelan korko nousisi, se johtaisi siihen, että paljon leikattaisiin hyvinvointiyhteiskunnasta, Katainen sanoo.

Viikkojen tai kuukausien odotus

Vaikka markkinat ottivatkin vakautuspaketin vastaan huokaisemalla helpotuksesta, tilanteen vakautumiseen kuluu Kataisen mielestä viikkoja tai kuukausia.

Niinpä hallituksen voimakaksikko ei halua ärsyttää markkinavoimia nytkään. Vanhasen mielestä jokainen halusi vain hyödyntää tilannetta omalla harkinnallaan.

- Markkinoiden syyttämisen sijasta pitää ensisijaisesti katsoa peiliin, Vanhanen sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.