Mainos

Vanhanen: Irak-kanta vanhan hallituksen muotoilema

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi halusi tutkituttaa presidentti Tarja Halosen taannoiset Irak-puheet. Pääministeri Vanhasen mukaan presidentin kannanotto perustuu Lipposen hallituksen muotoiluun.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan presidentti Tarja Halosen syyskuussa pitämässä YK-puheessa otettu kanta Irakin sotaan pohjautuu Lipposen hallituksen päätökseen. Se muotoiltiin maaliskuussa 2003 hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa. Vanhanen huomautti, että puheesta kirjallisen kysymyksen tehnyt kansanedustaja Kimmo Sasi taisi itse olla silloin valiokunnan jäsen.

- Nykyinen hallitus ei tietenkään ole ottanut kantaa vanhaan sotaan, Vanhanen korosti.

Tällaisissa asioissa on pääministerin mukaan aina voimassa kulloinkin otettu kanta, joka on voimassa. Presidentti on puhunut sen perusteella. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta piti maaliskuussa 2003 valitettavana, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat ryhtyneet sotilaallisiin toimiin Irakia vastaan. Hallituksen mielestä voimankäyttö ilman YK:n turvallisuusneuvoston nimenomaista valtuutusta ei ollut hyväksyttävää.

Vanhanen vakuutti, että yhteistyö valtioneuvoston ja presidentin kesken on sujunut hyvin. Käytännön elämässä ei ole ollut havaittavissa mitään harmaata aluetta ulkopolitiikan johtamisessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.