Mainos

Vanhanen ihmettelee venäläislausuntoja

Pääministeri Matti Vanhanen kummastelee Venäjän presidentin erityisavustajan puheita Suomen Venäjä-vastaisuudesta.

Pääministeri Matti Vanhanen oudoksuu Venäjän presidentin Vladimir Putinin EU-erityisedustajan Sergei Jastrzhembskin äskeisiä Suomea koskevia lausuntoja. Jastrzhembskin mukaan Suomi kuuluu Venäjään epäluuloisesti suhtautuvien EU-maiden joukkoon.

Vanhasen mukaan Suomi ei tunnista lausunnosta itseään, eikä lausunnonantaja myöskään perustellut millään tavalla, miksi Suomi oli tällä tavalla kytketty mukaan. Pääministeri tulkitsi Putinin erityisedustajan lausunnot jonkinlaiseksi reaktioksi taannoiseen EU:n ja Venäjän huippukokoukseen, "jossa ehkä tulokset eivät olleet sen mukaisia, mitä ehkä Venäjällä oli odotettu, eikä ehkä myöskään EU:n toivomia".

Vanhasen mielestä Suomella ei ole erityistä tarvetta huolestua venäläislausunnoista. Hän huomautti, että ne liittyvät Venäjän ja EU:n suhteisiin eikä niinkään Suomen ja Venäjän suhteisiin.

Myös Suomen ulkoministeriö on yllättynyt venäläisavustajan lausunnoista.

Jastrzhembski kritisoi Suomea jyrkästi

Helsingin Sanomien mukaan Vladimir Putinin EU-erityisedustaja Sergei Jastrzhembski on käyttänyt kovaa kieltä puhuessaan Venäjän valtiollisen Rossija-televisioyhtiön ajankohtaisohjelmassa.

Erityisedustaja katsoo Suomen kuuluvan EU:n uusien russofobisten eli Venäjään vainoharhaisesti suhtautuvien jäsenmaiden joukkoon. Joukon tavoitteena on venäläisavustajan mukaan koventaa EU:n Venäjän-politiikkaa. Pohjoismaista hän lukee samaan ryhmittymään myös Tanskan.

Sen sijaan EU:n vanhoja suuria jäsenmaita, kuten Saksaa, Italiaa ja Ranskaa, Jastrzhembski on kuvannut Venäjälle lojaaleiksi kumppaneiksi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 08.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.