Mainos

Vanhanen haukkui oppositiota vanhakantaiseksi

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) katsoo opposition Stora Enso -välikysymyksen heijastavan ajattelutapaa suljetun talouden ajalta. Vanhanen kysyi tiistaina MTV3:n Talviareenassa, haluaako oppositio valtion hankkivan omistusta muistakin yhtiöistä, jotta työpaikkoja voitaisiin turvata.

-Niin kipeää kuin Stora Enson tehtaiden lakkautuspäätökset Summassa, Kemijärvellä ja Anjalankoskella aiheuttavatkin, on silti ollut mahdotonta kyetä selittämään, miksi yhtiö ei voi kantaa nykyistä suurempaa sosiaalista ja aluepoliittista vastuuta kuin se tekee.

-Miten seikka, että valtio omistaa yhtiöstä 12 prosenttia, tekisi siitä avoimessa kilpailussa muiden yhtiöiden kanssa vahvemman ja kyvykkäämmän ottamaan lisäkustannuksia yhteiskunnallisten tavoitteiden ajamisesta verrattuna ei-valtio-omisteisiin vastaavan alan yhtiöihin. Varsinkin kun ne kaikki maailmantalouden korkeasuhdanteen huippuhetkelläkin kampailevat olemassaolostaan, Vanhanen sanoi.

-Opposition kaikki puolueet esittivät järeimmällä parlamentaarisella keinolla - välikysymyksellä - vaatimuksen, että valtion pitää omistuksellaan peruuttaa tehtaiden lakkauttaminen. Välikysymyksessä ei neuvottu, miten yhtiön pitää kannattavuuttaan parantaa ja varmistaa tulevaisuutensa raaka-aineesta kilpailtaessa, Vanhanen sanoi.

Ay-liikkeelle kiitosta

Vanhanen kysyi myös, miksi samaa vaatimusta ei osoiteta työeläkevaroja hallitseville eläkeyhtiöille, joissa ay-liikkeellä on vahva asema. Hän antoi samalla tunnustusta ammattiyhdistysliikkeelle, joka on protestoinut Stora Enson lakkauttamispäätöksiä vastaan, mutta lopulta perui päivän lakonsa.

-Arvostan sitä, että kokonaisuutena katsoen ay-liike on ymmärtänyt asian luonteen ja toiminut maltillisesti. Vanhasen mielestä oppositio on lähtenyt vaatimaan kovin helppoja ratkaisuja. -Maailma olisi helppo, kun valtio hankkisi verovaroin siivuja kaikista keskeisistä yhtiöistä ja kävisi yhteistyöhön vielä suuremmat kassat omistavien eläkeyhtiöiden kanssa "pelastaakseen" yhtiökokouspäätöksin kaikki työpaikat Suomessa, Vanhanen vinoili ja lisäsi, että äskeinen virke edusti tyylilajiltaan sarkasmia.

Brunila: Tuottavuus nousuun

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Anne Brunila peräänkuulutti TalviAreenassa tuottavuuden nousua.

- Tuottavuus on otettava talouspolitiikan ykköstavoitteeksi, jos haluamme lähivuosina turvata nykyisten elintasomme. Puolet työn tuottavuuden kasvusta 2000-luvulla on ollut tieto- ja viestintäteknologian varassa. Valtaosa tästä on tullut laitteiden valmistuksesta. Loppu tuottavuuden kasvusta on tullut muusta teollisuudesta ja kaupan alalta, Brunila sanoi

-Jatkossa muun teollisuuden rooli tuottavuuskehityksen ja talouskasvun veturina korostuu, kun tieto- ja viestintäteknologian valmistus siirtyy kiihtyvää tahtia edullisemman kustannustason maihin.

Jos tuottavuuden kasvun hidastumista ei saada pysäytettyä tai käännettyä kiihtyväksi, talouskasvu ja siten myös elintason paraneminen heikkenevät väistämättä. Samalla hyvinvointivaltion ja julkisten palvelujen rahoitus joutuu suuriin vaikeuksiin.

Kansantalouden kannalta on erityisen huolestuttavaa, jos Suomi menettää kilpailukykyään teollisuuden toimintaympäristönä ja korkean tuottavuuden alat siirtävät tuotantonsa muualle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.