Mainos

Vanhanen harkitsee kotitalousvähennyksen laajentamista

Pääministeri ei kuitenkaan usko, että laajennus yksinään tukisi riittävästi työpaikkojen luomista pienipalkkaisille aloille.

Pääministeri Matti Vanhanen on valmis harkitsemaan kotitalousvähennyksen laajentamista. Hän ei kuitenkaan usko, että se yksin tukisi riittävästi uusien työpaikkojen luomista pienipalkkaisille aloille.

-Se on varmaan semmoinen osaratkaisu, jota kannattaa harkita, Vanhanen sanoo.

Aamulehti kertoi eilen hallituksen suunnittelevan ja suosittelevan kotitalousvähennyksen laajentamista. Laajennetussa mallissa kotipalvelua voisi ostaa myös muualla asuville sukulaisille.Tällä hetkellä 1 150 euron vähennyksen voi saada vain omaan kotiin ostetun työn palkkakuluista.Laajennuksen uskotaan parantavan pienipalkkaisten alojen ja naisten työllisyyttä sekä lisäävän töitä erityisesti maaseudulla.

Pääministeri muistutti, että kotitalousvähennyksen suosio kasvaa vähitellen nykyisilläkin säännöillä. Lisäksi vähennyksen käyttöön voidaan vaikuttaa paljon, sillä kaikki eivät vielä hyödynnä mahdollisuutta.

-Kyllä sen ehtoja voidaan parantaa. Se ei tietysti yksin riitä, pääministeri jatkoi.

Vanhanen ei ottanut kantaa siihen, kuinka paljon valtio on valmis laittamaan rahaa pienipalkkaisten työllistämiseen.

-Asiantuntijatkin ovat hyvin erimielisiä siitä, että millä mittakaavalla olisi todellista merkitystä, jotta se satsaus kannattaisi.

Vanhanen pitää ongelmallisena sitä, että suuri osa kotitaloustyön tuesta ei synnytä alkuvaiheessa uusia työpaikkoja. Sen sijaan rahat päätyvät jo olemassa olevien työpaikkojen tueksi.

Pääministerin mukaan keskusta ei ole sitoutunut Holmin-Vihriälän työnantajamaksuja alentavaan malliin teknisenä ratkaisuna. Hänestä olennaista on perusajatus, että kysyntää täytyy lisätä heikon tuottavuuden aloilla. Tavoitteena on löytää mahdollisimman vähän lisäbyrokratiaa aiheuttava malli.

Työllisyyden kannalta tärkeimpänä ratkaisuna Vanhanen pitää kuitenkin lähivuosien tulopoliittista kehikkoa. Pääministeri patistaakin tavoittelemaan pitkäaikaista tupoa, joka tuo talouteen ennustettavuutta ja vakautta.

Vanhanen on tällä hetkellä vierailulla Reykjavikissa, jonne hän saapui viralliselle vierailulle. Tänään pääministeri osallistuu pohjoismaiseen pääministerikokoukseen Pohjois-Islannissa sijaitsevassa Akureyrissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.