Mainos

Vanhanen haluaisi Suomen puolustusyhteistyöhön

Vanhanen: Rakenneyhteistyö on osa kriisinhallintaa ja siksi Suomen tulisi pyrkiä siihen mukaan.

Suomen pitäisi pyrkiä mukaan EU:n puolustuksen rakenneyhteistyöhön, sanoi pääministeri Matti Vanhanen myöhään eilen illalla. Vanhanen korosti samalla, että EU:n huippukokouksessa päätetään vasta rakenneyhteistyön ehdoista ja että Suomen täytyy tehdä omat ratkaisunsa myöhemmin, kun yhteistyön luonne on selvinnyt.

-Rakenneyhteistyö on osa kriisinhallintaa ja minusta meidän kannattaa pyrkiä siihen mukaan. Lopullinen kanta muotoutuu sitten myöhemmin. Säännöt pitää saada sellaisiksi, että ne eivät estä meidän mukaantuloamme, Vanhanen sanoi.

Vanhanen totesi, että Suomi ei voi vielä sitoutua, mutta on periaatteessa myönteisellä kannalla yhteistyöhön lähtemiseen.

-Me olemme halunneet olla mukana kehittämässä unionin kriisinhallintaa ja sitä tullaan jatkossa tekemään myös tämän rakenneyhteistyön kautta. Vanhanen sanoi Suomen vielä toivovan, että erillistä puolustusydintä ei luoda, vaan että kaikki 25 maata olisivat voimavarojen kehittämiseen tähtäävässä työssä mukana. Suomi aikoo ajaa sitä, että rakenneyhteistyön ehdot ovat sellaiset, että erot EU-maiden koossa ja voimavaroissa otetaan huomioon.

Vanhanen arvioi tänään Brysselissä, että valmistautuminen EU:n puolustusyhteistyön luomiseen tulee kestämään ainakin kaksi-kolme vuotta. Aloite sen perustamisesta voidaan tehdä vasta kun uusi perustuslaillinen sopimus on voimassa. Yhteistyötä selvitetään Vanhasen mukaan ensi vuoden puolustusselonteossa.

Itälä: Rakenneyhteistyöhön liittyminen ei ole uutta

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä ei koe, että pääministeri Vanhasen kommentit Suomen pyrkimisestä EU:n puolustuksen rakenneyhteistyöhön olisivat tulleet yllätyksenä.

- En näe siinä mitään uutta, koska se liittyy rakenneyhteistyöhön. Suomi ei ole missään vaiheessa kantanaan ilmoittanut, etteikö se olisi mukana siinä, Itälä sanoi STT:lle puhelimessa aamulla.

- Minusta tämä on ihan samaa linjaa. En tiedä mikä tässä olisi uutta, uutista. Käytännössä rakenneyhteistyön vaikutuksia Itälä ei lähde spekuloimaan.

- Se nyt riippuu tietysti siitä mitä sieltä tulee. Tässä on syytä varmaan odottaa viikonloppuun.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 12.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.