Mainos

Vanhanen haluaa pitää keskustan liikkeellä

Keskusta on päättänyt satavuotisjuhlakokouksensa Oulussa. Näyttäviin juhlallisuuksiin osallistui yli 3000 keskustalaista. Puheenjohtaja Matti Vanhanen valoi uskoa puolueen tulevaisuuteen.

Keskusta juhli tänään Oulussa näyttävästi satavuotista olemassaoloaan. Puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen korosti jäähallissa pidetyssä juhlassa keskustan uudistumiskykyä ja kannusti toimintaan köyhän asian puolesta.

- Emme olisi päähallituspuolue vielä sata vuotta perustamisen jälkeen, ellemme olisi uudistuneet monet kerrat historian kulussa. Paha meidät perii, jos pysähdymme paikallemme, Vanhanen ilmoitti.

Hän muistutti hallin täyttäneelle keskustaväelle, että monet paikalla olleet tulivat mukaan keskustan toimintaan silloin, kun kaikki väittivät sen olevan auringonlaskun puolue.

- Tämä sama kansanliike valmistautuu juuri nyt maamme johdossa johtamaan Euroopan unionia seuraavan puolen vuoden ajan. Että sellainen auringonlasku, Vanhanen villitsi juhlayleisöä.

Vanhasen mukaan keskusta on käytännössä köyhän asialla, kun se hankkii yhteisen hyvän ja käyttää sitä poliittisin päätöksin niiden hyväksi, joiden omat voimat eivät riitä.

Kunta- ja palvelurakennehankkeen tärkein tavoite on hänen mielestään sen turvaaminen, että jokainen ikääntyväkin suomalainen voi viettää vanhuutensa päivät niissä maisemissa, jotka ovat hänelle kaikkein rakkaimmat.

Oikeus rantamökkiin

Vanhanen painotti valinnan vapauden lisäämistä vastuullisesti kautta yhteiskunnan, sillä holhous tappaa menestyksen. Hänen mukaansa ei ole kysymys jonkin erityisen elämänmallin ajamisesta, vaan siitä, että yksilöt ja perheet voivat itse valita ja toteuttaa oman tiensä.

- Sille, joka haluaa rantamökin rakentaa ja katsella illan rauetessa saunan ikkunasta tyventä järven lahtea, pitää siihen olla mahdollisuuksiensa mukaan oikeus. Sille, joka haluaa hoitaa lapset kotonaan, tehdä etätyötä, yrittää tai hakata halkoja, pitää antaa mahdollisuus tehdä niin, Nurmijärvellä omakotitalossa asuva Vanhanen sanoi.

Sama koskee hänen mukaansa niitä, jotka haluavat asua vuokralla kaupungin keskustassa, osallistua monenlaisiin kulttuuririentoihin ja nauttia kadun sykkeestä.

Vanhanen kertoi oman sydämensä olevan sellaisen suomalaisen puolella, joka haluaa kehittää itseään työelämässä, katsoo lastensa perään ja siivoaa pihansa.

- Eikä kysy ensimmäisenä, miten yhteiskunta häntä auttaa. Sellainen suomalainen uskoo yhteistyöhön ja yhteisvastuun voimaan. Sellainen suomalainen ymmärtää ja hyväksyy sen, että yhteiset voimavarat pitää ensin käyttää heikkojen hyväksi.

Keskustajohtajat kavalkadisssa

Satavuotisjuhlassa esitettiin historiallinen kavalkadi, jonka aikajänne ulottui maalaisliitto-keskustan perustamisesta nykypäivään saakka. Näyttämölle nousivat muun muassa Viljami Kalliokosken, Artturi Leinosen, Arvo Korsimon, Urho Kekkosen, Kyösti Kallion ja Johannes Virolaisen roolihahmot. Entisistä puheenjohtajista oli mukana lisäksi Esko Aho ehdottamassa kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

Kavalkadiin oli kelpuutettu myös SDP:n entinen puoluesihteeri Erkki Liikanen suhmuroimaan kotihoidon tukea yhdessä Seppo Kääriäisen kanssa. Kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen näytteli itseään kantamalla näyttämölle pinon kirjojaan.

Keskustan juhliin liittynyt puolentoista tuhannen hengen marssi sekoitti tänään perusteellisesti Oulun keskustan liikenteen. Marssijoiden sadat vihreät puolueliput koristivat jäähallia satavuotisjuhlassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.