Mainos

Vanhanen: Hallitus valmis neuvottelemaan eläkekiistassa

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) korostaa hallituksen neuvotteluhaluja palkansaajajärjestöjen kanssa eläkekiistan ratkaisemisessa. Hän sanoi tänään Ylen Pääministerin haastattelutunnilla toivovansa, että kiistaan löytyy sopu jo keskiviikkoaamuna, kun hallitus tapaa palkansaajakeskusjärjestöjen johtoa.

Vanhaselta kysyttiin, aikooko hallitus pitää kiinni päätöksestään korottaa vanhuuseläkkeen alaraja 65 vuoteen, mutta suoraa vastausta ei tullut.

-Nyt käymme neuvotteluja näiden järjestöjen kanssa ja pyrimme löytämään ratkaisun kiistaan, ja toivottavasti se keskiviikkoaamuna löytyy, Vanhanen sanoi.

Pääministerin mielestä kesken neuvottelujen ei ole syytä uhitella sen paremmin järjestöjen puolelta yleislakolla kuin hallituksenkaan puolelta esityksen läpiviemisellä vastustuksesta huolimatta. Vanhanen huomautti, ettei ole viime keskiviikon tapaamisen jälkeen nähnyt keskusjärjestöjohtajien puheissa viittauksia yleislakkoon.

Vanhanen kommentoi eläkeiän noston kohtaamaa vastustusta sanomalla, että sellaiselle asialle ei kovin paljon kannatusta löydy.

-Päätöksentekijät joutuvat katsomaan tätä vähän pidemmälle tulevaisuuteen ja ottamaan tosissaan sen, että vanhushuoltosuhteemme on heikkenemässä erittäin voimakkaasti.

Veroratkaisuja vasta syksymmällä

Vanhanen ei halua sotkea eläkekiistaa palkoista käytäviin neuvotteluihin, minkä takia maanantaille kaavailtu työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen tapaaminen peruuntui. Hänen mukaansa hallitus kuitenkin tavoittelee edelleen jollakin tavalla koordinoitua palkkaratkaisua, koska Venäjän ja Ruotsin valuuttojen devalvoituminen heikentää useiden alojen kilpailukykyä.

Pääministeri toivoo tämän vuoden aikana keskeisten vientiteollisuuden alojen ja kuntasektorin palkkaratkaisuja, joihin muut alat voisivat mitoittaa omat ratkaisunsa. Hallitus on valmis tekemään ensi vuotta koskevat tuloveroratkaisunsa siinä vaiheessa, kun sillä on luottamus ensi vuoden palkkakehitykseen. Veroratkaisujen aika on Vanhasen mukaan elokuun budjettiriihessä tai myöhemmin syksyllä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.