Vanhanen hakee uutta yksityisen ja julkisen rajaa

Asiantuntijat arvioivat, että pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) hakee kustantaja Kari Ojalaa vastaan nostamallaan oikeusjutulla selkeää linjausta siihen, missä huippupoliitikon yksityisyyden suojan raja menee tänä päivänä. Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa jutun ratkaisu kirjallisena kansliatuomiona huomenna kello 14.

Poliitikkojen imagoja tutkinut dosentti Erkki Karvonen Tampereen yliopistosta sanoo, ettei Vanhasen menettely ole tavanomaista julkisuuden hallintaa.

- Yleensähän vain sopeudutaan siihen, että media on tällainen. Vanhanen on lähtenyt ajamaan muutosta ja rajankäyntiä yksityisyyden ja julkisuuden välille. Se on iso asia. Postmoderniin aikaan kuuluu yksityisyyden ja julkisuuden rajan horjuminen.

Karvonen arvioi, että Vanhanen ajaa selvyyttä siihen, eikö poliitikoilla ole mitään yksityisyyden suojaa.

- Juorulehdet elävät yksityiselämän paljastuksilla. Vanhanen perää kantaa siihen, käytetäänkö sananvapautta väärin, kun sitä käytetään taloudellisen voiton tavoitteluun ilman yhteiskunnallista merkittävyyttä. Laissahan todetaan, että jos tällaisia yksityiselämän asioita paljastetaan, sen täytyy olla yhteiskunnallisesti merkittävää, Karvonen pohtii.

Karvosen mukaan Vanhasen kannatti nostaa oikeusjuttu -ja toisaalta ei.

- Siinä mielessä ei kannattanut nostaa, että asia tulee nyt uudelleen julkisuuteen, muutenhan se olisi unohdettu. Toisaalta kun Vanhanen esiintyy oikeustaistelijana, joka haluaa muuttaa maailmaa, hän hakee ennakkotapauksen, Karvonen arvioi.

Vanhanen saa sympatiaa

Erkki Karvonen uskoo, että tavalliset kansalaiset voivat samaistua Vanhasen asemaan ja tuntea häntä kohtaan sympatiaa.

- He ajattelevat oman itsensä kautta ja miettivät, että jos minulle sattuisi samanlainen tapaus, niin olisi perin ikävää, että joku kirjoittaisi siitä sensaatiojuttuja.

Karvonen muistuttaa, että Susan Ruususta, silloista Kurosta, vastaan tehty adressi keräsi aikoinaan paljon kannattajia. Karvonen uskookin, että kansan mielipiteet jakautuvat. Tähän saattaa vaikuttaa myös se, että suomalaiset poliitikot edustavat Karvosen mukaan hyvin perinteistä miehen mallia ja roolia.

-Miehen ilmaisu on pidättyväistä, rationaalia, jopa askeettista ja karua. Naisen rooliksi jää tunteiden ilmaisu ja romanttisuus.

Harmitonta romantiikkaa

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan Pekka Hyvärisen mukaan Matti Vanhanen haluaa kontrolloida julkisuuttaan. Hyvärinen pitää Susan Ruususen kirjoittamaa kirjaa harmittomana romanttisena muistelmateoksena, pahimmassa tapauksessa rakastavaisen kostona.

- Kirjaan suhtaudutaan aivan eri tavalla kuin päiväjournalismiin. Silloinkin vaikka kysymys olisi tällaisesta kirjasta, jota myydään vain muutamia tuhansia kappaleita ja joka on romanttinen, viaton suhdetarina, Hyvärinen miettii.

Hyvärinen kuitenkin ymmärtää, että Vanhanen voi kokea kärsimystä joistakin kirjan kohdista, esimerkiksi niistä, joissa kerrotaan lapsista. Hän kuitenkin huomauttaa, että Vanhanen on jo tuonut lapsensa julkisuuteen muissa yhteyksissä.

- Nyt syntynyt julkisuusmylläkkä ei ole missään suhteessa asian merkitykseen ja periaatteelliseen olemukseen. Luulen, että Vanhanen itsekin miettii, että oliko oikeustoimiin lähteminen loppujen lopuksi tarpeellista. Vanhasen olisi ehkä kannattanut nukkua yön yli, Hyvärinen sanoo.

Hyvärinen myöntää, että yksityiselämän kysymykset ovat monimutkaisia, koska ne muuttuvat ajan mukana. Hän ei usko, että päätöksellä oli kovin suurta merkitystä Vanhasen uran kannalta.

- Ihmisten mielikuvat Vanhasesta "reippaana ja urheilullisena" maan johtajana ovat jo saaneet kolhuja, oli sitten oikeuden päätös mikä tahansa. Luulen, että suurin osa yleisöstä haluaisi jo painaa jutun unohduksiin.

Susan Ruusunen kirjoitti vuosi sitten Etukenon kustantamana Pääministerin morsian -kirjan, jossa hän kertoi yksityiskohtaisesti hänen ja Matti Vanhasen parisuhteesta. Vanhasen mielestä kirja loukkasi hänen yksityisyyden suojaansa. Hän teki kirjasta tutkintapyynnön, joka koski kirjan kustantajan toimintaa.

Tutkintapyyntö ei ulottunut Ruususeen, mutta kihlakunnan syyttäjä asetti syytteeseen niin Ruususen kuin kirjan kustantaneen Etukenon johtajan Kari Ojalan.

Lue myös:

    Uusimmat