Mainos

Vanhanen G8-kokoukseen

Matti Vanhanen osallistuu Pietarissa maailman teollisuusvaltioiden G8-huippukokoukseen. Presidentti Halonen piipahtaa myös kokouksessa illallisella.

Pääministeri Matti Vanhanen lähtee ensi viikon lauantaina Pietariin maailman teollisuusvaltojen G8-huippukokoukseen. Vanhanen osallistuu kokoukseen EU:n puheenjohtajamaan edustajan ominaisuudessa. EU:ta edustaa myös komission puheenjohtaja Jose' Manuel Barroso.

Pietarissa piipahtaa myös presidentti Tarja Halonen. Hän ja tohtori Pentti Arajärvi osallistuvat huippukokouksessa lauantain epäviralliselle illalliselle Venäjän presidentin Vladimir Putinin kutsusta.

Kokouksen pääaiheita ovat globaali energiaturvallisuus, koulutus ja tarttuvat taudit. Pietarissa keskustellaan myös WTO-neuvotteluista, tekijänoikeuksista ja joukkotuhoaseiden leviämisen rajoittamisesta.

Vanhanen tapaa Chiracin

Vanhanen tapaa Pietarissa kahden kesken muassa Ranskan presidentin Jacques Chiracin ja Kanadan pääministerin Stephen Harperin. Esillä ovat Suomen alkanut EU-puheenjohtajuus ja ajankohtaiset kansainväliset asiat.

Kokous alkaa lauantaina ja jatkuu maanantaihin asti. Maanantaina G8-maiden johtajat tapaavat Brasilian, Meksikon, Kiinan, Intian ja Etelä-Afrikan tasavallan päämiehet. Lisäksi tapaamiseen osallistuvat muun muassa YK:n pääsihteeri Kofi Annan, Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) puheenjohtaja Mohamed ElBaradei ja Itsenäisten valtioiden yhteisön (IVY) puheenjohtajana Kazakstanin presidentti Nursultan A. Nazarbayev.

G8 on epävirallinen johtavien teollisuusmaiden foorumi, johon kuuluvat Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa, Venäjä ja Yhdysvallat. G8-ryhmä järjestää vuosittain huippukokouksen, jossa Euroopan komissio ja kulloinenkin unionin neuvoston puheenjohtaja edustavat Euroopan unionia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.