Vanhanen: EU-puolustus tukeutunee Natoon

Pääministeri Matti Vanhanen pitää epätodennäköisenä, että EU:n sotilaallisia turvatakuita voitaisiin antaa ilman NATO:n tukea. Vanhasen mukaan EU:n tiivistyvä puolustusyhteistyö saattaa vaatia nopeita päätöksiä myös Suomelta.

Matti Vanhanen

Pääministeri Matti Vanhanen pitää epätodennäköisenä, että EU:n sotilaallisia turvatakuita voitaisiin antaa ilman NATO:n tukea.

Vanhanen pitää puolustusvoimain komentajan Juhani Kaskealan eilistä arviota tältä osin oikeana.

Puolustusvoimain komentaja, amiraali Juhani Kaskeala totesi eilen, että ilman NATO:n voimavaroja, EU:n suunnittelema turvatakuujulistus on köykäinen paperi.

Vanhasen mielestä EU:n tiivistyvä puolustusyhteistyö saattaa vaatia nopeita päätöksiä myös Suomelta. Pääministerin mukaan Suomen ei kuitenkaan ole mikään pakko muuttaa sotilaallista perusratkaisuaan, vaikka tilannetta koko ajan arvioidaankin.

NATO puolestaan antaa turvatakuut vain jäsenilleen. Vanhasen mielestä onkin aika epätodennäköistä, että Nato muuttaisi omaa suunnitelmaansa sen takia, että mukaan tulee liittoutumattomia maita.

Vanhasen mukaan Suomen on hyvä nähdä, että turvallisuusympäristössämme tapahtuu nyt suuria muutoksia. Johtopäätöstä Natoon liittymisestä ei kuitenkaan tarvitse tehdä siksi, että se toteuttaisi EU:n turvatakuut.

Turvallisuusympäristössä tapahtuvia muutoksia ruoditaan myös uudessa puolustusselonteossa, jonka on määrä valmistua ensi kesäksi.

Suomen kaltaisten maiden asema EU:n yhteisessä puolustuksessa nousee kuitenkin esiin jo lähikuukausina hallitusten välisessa konferenssissa. Asialistalla on turvatakuiden lisäksi myös muuta sotilasyhteistyötä.

Suomi joutuu ottamaan kantaa näihin asioihin nopeammassakin tahdissa, jos asioissa syntyy EU:ssa yhteistyötä.

Pääministeri Vanhasen mielestä Suomen kannanotolla itse NATO-jäsenyyteen ei ole kiire eikä esimerkiksi lokakuussa alkava EU:n hallitusten välinen konferenssi pakota Suomea tekemään omaa sotilaallista perusratkaisuaan omaa tahtiaan nopeammin.

Vanhanen painottaa, että ratkaisulla pitää olla kansalaismielipiteen tuki, olipa ratkaisu sitten liittoutumattomuuden jatkaminen tai liittoutuminen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 23.09.2003)

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen mukaan Suomen ei tarvitse ottaa kantaa Nato-jäsenyyteen lähiaikoina. Hänen mukaansa Suomella ei ole kiirettä muuttaa liittoutumattomuuspolitiikkaansa.

(Huomenta Suomi 24.09.2003)

Lue myös:

    Uusimmat