Mainos

Vanhanen: EU-puolustuksen kehittämiseen halua

Huoli monenkeskisten kansainväliset järjestelmien kohtalosta yhdistää ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Suomea ja Saksaa.

Sopimukset rapautuvat juuri kun niitä tarvittaisiin monenlaisiin haasteisiin vastaamisessa.  

– Tämä tuska on hyvin samanlainen, Vanhanen kuvaa saksalaistunnelmia.  

Vanhanen johti Berliinissä ulkoasianvaliokunnan ryhmää, joka tapasi keskiviikkona ja torstaina niin poliitikkoja, virkamiehiä kuin tutkijoita. Hänen mukaansa viesti oli selvä: tarve vahvistaa ja yhtenäistää Euroopan unionia.  

– Pitää pystyä vakuuttamaan ihmiset siitä, että yhteistyöllä saadaan parempia tuloksia kuin hajaantumalla, Vanhanen sanoi.  

EU-puolustus prioriteetti

Erityisen ajankohtaisena Vanhanen pitää EU:n puolustusulottuvuutta, jonka kehittäminen on hänen mukaansa saksalaisille selvä prioriteetti. Vanhanen ennustaa, että asiasta käydään EU:ssa vielä tänä keväänä vakava keskustelu, johon Suomenkin on määritettävä kantansa.  

– Tässä on nyt ylivoimaisesti vahvin pyrkimys kuin koskaan aiemmin, Vanhanen arvioi.  

Hänen mukaansa suomalaisten ei pidä sekoittaa EU:n puolustusulottuvuutta perinteiseen maanpuolustukseen. Saksassakin Vanhasen mukaan korostetaan, että oman aluepuolustuksessa he ovat sitoutuneet Natoon. EU:n toimintakykyä silti tarvittaisiin toisenlaisiin sotilaallista voimaa vaativiin tehtäviin esimerkiksi kriisinhallinnassa.  

Donald Trumpin Yhdysvaltoihin ja Vladimir Putinin Venäjään suhtaudutaan Vanhasen mukaan Saksassa paljolti samoin kuin Suomessa: pragmaattisesti ja kärsivällisesti.  

– Molempien kanssa täytyy olla valmis pitkäjänteiseen vuoropuheluun, Vanhanen tiivistää. 


2:19

Hallitus esitteli puolustusselontekoaan tänään iltapäivällä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.