Mainos

Vanhanen: EU otti uuden askeleen Venäjä-suhteissa

Pääministerin Matti Vanhasen mukaan Lahden kokous osoitti EU:n yhtenäisyyden ja loi pohjan neuvotteluille EU:n ja Venäjän kumppanuus- ja yhteistyösopimuksesta.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan EU otti uuden askelen Venäjä-suhteissaan Lahden huippukokouksessa. Kokouksen tuloksia tänään EU:n parlamentille esitellyt Vanhanen korosti unionimaiden rivien pysyneen niin yhtenäisinä, että "solidaarisuus oli käsin kosketeltavaa".

- Lahdessa onnistuimme osoittamaan presidentti Vladimir Putinille, että EU on yksituumainen ja päättäväinen. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana olen tästä ylpeä, hän kertoi parlamentille Strasbourgissa.

Parlamentin suuret ryhmät olivat pitkälti samaa mieltä Lahden saavutuksista.

- Hyvin toimittu pääministeri Vanhanen. Huippukokoukselle on annettava kiitettävä arvosana. EU pystyi toimimaan yhdessä, hehkutti konservatiiviryhmän pääpuheenvuoron pitänyt Ville Itälä.

- Suomen hiljainen diplomatia näytti voimansa. EU kykeni puhumaan yhdellä äänellä energiasta, mutta myös ihmisoikeuksista ja demokratiasta. Tärkeintä oli, että puhuttiin Venäjän kanssa, ei pelkästään Venäjästä, sosialistiryhmän Riitta Myller täydensi.

Parlamentin keskustelu pysyi kokonaisuudessaan varsin laimeana, sillä vastakkaiset näkemykset jäivät enemmänkin yksittäisiksi heitoiksi.

Ainoa poikkeus oli liberaalien puheenjohtajan Graham Watsonin vaatimus, ettei EU:n tulisi tehdä Venäjän kanssa minkäänlaisia uusia taloudellisia sopimuksia ennen kuin avoimuuden ja oikeusvaltion periaatteet on siellä toteutettu.

EU-vastainen brittien itsenäisyyspuolue arvosteli noudatettua politiikkaa tapansa mukaan kärjekkäimmin.

- On mieltä vailla tehdä mitään sopimuksia Venäjän kanssa. Presidentti Vladimir Putinhan on Hitleriin verrattava täysi gangsteri, Godfrey Bloom uhitteli.

Tosiasiassa talon henki oli kuitenkin varsin myönteinen Lahden tuloksille. Enemmänkin vaatimukset suuntasivat siihen, että lupauksista olisi siirryttävä nopeasti käytäntöön.

Vaikeat neuvottelut edessä

EU:lla on edessä neuvottelut uudesta kumppanuus- ja yhteistyösopimuksesta, sillä nykyinen umpeutuu vajaan vuoden kuluttua. Tavoitteena on, että EU:n ja Venäjän huippukokous hyväksyy marraskuun lopulla neuvottelujen aloittamisen.

Uuteen sopimukseen yritetään sisällyttää myös keskeiset periaatteet energiaperuskirjasta, jota Venäjä ei ole suostunut vahvistamaan. Peruskirja edellyttää markkinoiden avaamista ja yhtenäisten pelisääntöjen kunnioittamista.

- Lahden tapaaminen vahvisti, että tämä ratkaisu on mahdollinen, Vanhanen arvioi.

Kokonaisuudessaan hän ennakoi vaikeita neuvotteluja, mutta tulevien keskustelujen otsikosta näyttää olevan jo alustava yksimielisyys.

Putin sanoi Lahdessa, että sopimuksen tulee olla pitkäjänteinen ja yhteisiin arvoihin perustuva. Hän puhui uudenlaisesta strategisesta kumppanuussopimuksesta.

- Putinin kanssa käyty epävirallinen keskustelu oli hyvin hyödyllinen strategisen kumppanuutemme kehittämiseksi. Strategiseen kumppanuuteen kuuluu yhteistyöhakuisuus ja valmius keskustella kaikista asioista. Lähdemme siitä, että aidon ja kestävän kumppanuuden on perustuttava yhteisille arvoille, Vanhanen päätteli nyt parlamentille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.