Mainos

Vanhanen: EU muuttuu enemmän kuin ymmärretään

EU muuttuu laajentumisen myötä rajusti, totesi pääministeri Matti Vanhanen Euroopan unionin laajentumisjuhlallisuuksissa Dublinissa.

Kymmenen uutta maata saanut Euroopan unioni muuttuu laajentumisen myötä enemmän kuin ymmärretään, sanoi pääministeri Matti Vanhanen Dublinissa. Hän osallistui kaupungissa muiden EU-johtajien tapaan unionin laajentumisjuhliin.

- Jos kokousta pidetään 28:lla, se on jo seminaari, ei kokous, Vanhanen sanoi ennen lähtöään Helsinkiin.

Muutos ei kuitenkaan tarkoita vain tuolien ja pöytien lisäämistä ja suuremman kokoustilan etsimistä. Pääministerin mukaan 25 maan unionissa ei ole sisäänrakennettua konsensusta, yhteisymmärrystä, vaan nyt on päätöstä haettava jo askelta aiemmin kuin ennen. Suomi toimii hänen mukaansa niin, että samanmielisiä maita ja verkostoa haetaan asiasta riippuen.

Suomen leijonalla somistettuihin kalvosinnappeihin pukeutunut Vanhanen kehui Dublinin laajentumisjuhlallisuuksien tunnelmaa leppoisaksi ja henkeä nostattavaksi. Asiaa illallisella Irlannin valtion vierastalossa puhuttiin hänen mukaansa erittäin vähän.

- Hyvä, että joskus on tapaamisia, missä ei ole asiaa. Nyt tarkoitus oli keskustella ja juhlia.

Pöytäkeskusteluissa kuitenkin otettiin esiin kaksi EU:n tämänhetkistä ajankohtaista kysymystä, eli unionin perustuslain eteneminen ja komission puheenjohtajan valinta. Jälkimmäisestä Vanhanen keskustelee Irlannin pääministerin ja laajentumisjuhlien isännän Bertie Ahernin kanssa uudelleen viimeistään ensi torstaina, kun Ahern tulee Suomeen EU:n puheenjohtajan pääkaupunkikierroksella.

Eduskunnan puhemiehen ja SDP:n puheenjohtajan Paavo Lipposen haluja komission puheenjohtajaksi oli tiedusteltu Vanhaselta kahdelta taholta illallisen aikana. Hän ei suostunut kuitenkaan kertomaan, ketkä kyselijät olivat, mutta sanoi vahvistaneensa Lipposen olevan Suomen ehdokas.

- Irlannin on nyt haarukoitava se, kenellä on tehtävään parhaat edellytykset. Valinta ratkeaa todennäköisesti vasta aivan loppuvaiheessa eli ennen kesäkuun EU-huippukokousta. Huippukokous noudattanee pitkälle Ahernin ehdotusta, hän totesi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.