Mainos

Vanhanen: Etelä-Ossetian kriisi vaikuttaa Suomen keskusteluun

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mielestä on selvää, että Venäjän ja Georgian välinen konflikti vaikuttaa sekä Suomessa käytävään keskusteluun että turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon valmisteluun. Hän kuitenkin muistutti lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Ossetian tapaiset kriisialueet eli "jäätyneet konfliktit" on tiedostettu jo aiemmissakin selonteoissa.

-Nyt riskit ovat yhdellä konfliktialueella realisoituneet, ja se on hyvin tarkkaan tässä selkovalmistelussa analysoitava, hän huomautti. Analyysissa pitää selvittää, mitä tapahtui, minkälaisia joukkoja käytettiin ja miten ne saatiin liikkeelle.

Suomen tilanne poikkeaa Vanhasen mielestä Ruotsin tilanteesta siinä, että Ruotsi on luopunut aluepuolustuksen periaatteesta. Ruotsin on kerrottu arvioivan turvallisuuspoliittista asemaansa uudelleen Venäjän ja Georgian konfliktin vuoksi.

Vanhanen korosti, että Venäjän on poistuttava Georgiasta. Hän toisti, että Venäjää arvioidaan nyt, miten se täyttää lupauksensa vetää joukkonsa Georgiasta. Suomi joka tapauksessa korostaa hänen mukaansa, että yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan johdonmukaisella ja ennakoitavalla tavalla.

"Tarkkailijoita voidaan lisätä"

Lähipäivinä Vanhasen mielestä olisi tärkeää, että Etyjin sotilastarkkailijoiden operaatiota voitaisiin laajentaa. Hän ei vielä iltapäivällä tietänyt, oliko ratkaisua tarkkailijoiden määrän nostamisesta saatu aikaan. Hän toisti jo aiemman kertomansa, että Suomi on valmis osallistumaan tarkkailuosaston vahvistamiseen nopeasti.

Etelä-Ossetian tulevaa asemaa Vanhanen ei halunnut spekuloida. Hän myönsi, että Kosovon kriisin yhteydessä tuli esiin, että vastaavia itsenäisyyspyrkimyksiä voi tulla esiin muuallakin

Puoluetovereidensa Markku Laukkasen ja Antti Kaikkosen ehdotuksesta kutsua koolle Etyjin huippukokous konfliktin vuoksi Vanhanen ei tiennyt mitään.

-En ole onneksi kuullut, hän heitti. Hän on varma, että ratkaisu saadaan aikaan paljon pienemmässä pöydässä kuin 50 ihmisen kokouksessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.