Mainos

Vanhanen: Ensi talvesta tulee monelle vaikea

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kehottaa suomalaisia varautumaan vaikeaan talveen. Suomi ei ole Vanhasen mukaan ensimmäisten joukossa, kun maailmantalous alkaa toipua.

- Syksy ja ensi talvi sekä mahdollisesti ensi kevät tulevat olemaan ssuomalaisen reaalitalouden kannalta erittäin vaikeita. Työttömyys jatkaa meillä edelleen kasvuaan, ja julkiset alijäämät kasvavat voimakkaasti, Vanhanen sanoi tänään lehdistötapaamisessa Kesärannassa.

Näillä näkymin pelkästään valtio joutuu ensi vuonna ottamaan peräti 13 miljardia euroa lisävelkaa.

Kunnatkin ovat vaikeuksissa ja pääministerin mielestä menojen raju kasvu pitää saada kunnissa kuriin. Keskeinen osa kuntien talouskuuria on tuleva palkkaratkaisu, josta pääministeri toivoo maltillista ja riittävän pitkää.

Nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi Vanhanen esittää poikkeustoimia, joilla jokaiselle halukkaalle nuorelle taattaisiin koulutuspaikka.

- Jos voitaisiin lyödä näissä poikkeusoloissa kaksi kärpästä yhdellä kertaa. Turvattaisiin se, että työttömyystilanteessa nuoret ovat opiskelemassa sen sijaan, että jäävät työttömiksi. Samalla oppilaitoksiin olevaa jonoa ja 2-3 vuodenkin odotusta voitaisiin kerralla purkaa.

Jono-ongelma koskee erityisesti yliopistoja ja ammattikorkeakouluja. Toteutuessaan Vanhasen ehdotus johtaisi ainakin suurempiin opetusryhmiin ja vaatisi myös lisärahoitusta. Pääministeri toivoo opetusministeriön selvittävän asiaa.

Katso Vesa Kallionpään juttu (Kymmenen uutiset 7.8.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.