Vanhanen ei usko sopuun Brysselin huippukokouksessa

EU-huippukokouksen ensimmäinen päivä ei tuonut tuloksia. Neuvottelujen pääaihe on Euroopan unionin perussopimusten uudistaminen.

EU:n eilen Brysselissä alkaneen huippukokouksen neuvottelut jatkuivat myöhään yöhön. Kokouksessa pyritään Saksan johdolla viimein loytämään sopu Unionia kauan hiertäneeseen perustuslakikiistaan. Puola ei ole toistaiseksi osoittanut mitään merkkejä kompromissihalusta ja nyt myos Britannia on lisännyt vaatimuksiaan.

Pääministeri Matti Vanhanen kommentoi varhain tänään aamulla medialle suhtautuvansa pessimistisesti perussopimusneuvottelujen etenemiseen.

- Yksikään avainmaista ei ole liikahtanut asemistaan, olen hieman pessimistinen, Vanhanen totesi.

Saksan Liittokansleri Angela Merkel pyrki kuitenkin pitämään yllä toiveita neuvottelujen etenemisestä.

- Kokouksessa vallitsi yksimielisyys siitä, että pyrimme kakin keinoin saavuttamaan sopimuksen. Vielä ei kuitenkaan ole mahdollista sanoa, päästäänkö tähän tavoitteeseen, Merkel totesi.

- Emme odottaneetkaan vielä sopua, joten kyse ei ole huonosta uutisesta, puheenjohtajamaan liittokansleri jatkoi.

Kokouksen ehdottomana pääaiheena on siis EU:n perussopimusten uudistaminen. Puheenjohtajamaa Saksan tavoite on, että alkuperäistä tekstiä muutettaisiin vain vähän. Samoilla linjoilla Saksan kanssa on myös Suomi. Suomen lähtökohtana on, että uuden sopimuksen tulisi olla voimassa ennen kahden vuoden kuluttua pidettäviä europarlamenttivaaleja. Tavoitteena on, että kokous päättäisi hallitusten välisen konferenssin koollekutsumisesta. Suomen mielestä perustuslakisopimuksen asiasisällön tulisi säilyä mahdollisimman koskemattomana.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin harteille on nyt sälytetty enemmän kuormaa kuin koskaan aiemmin. Hänen katsotaan olevan ainoa, joka voi selvittää EU:n yli kaksi vuotta kestaneen pattitilanteen. Ranskan uuden hallinnon kanssa tiiviissä yhteistyössä valmistettu 11-sivuinen sopimusehdotus tuli pöytään toissapäivänä; Saksan mukaan erimielisyytta on vielä lähes 15 kohdassa. Eniten on yllättänyt Britannia, joka on tuonut viime tipassa uusia vaatimuksia koskien EU:n ulko- ja sisäpolitiikan valvontaa.

Jo valmiiksi neuvoteltu sopimus kaatui Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä. Myös Puola vastustaa esitystä päätöksentekojärjestelmän uudistuksesta. Sovun saavuttamiseksi ratkaisun tulee olla yksimielinen.

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Matti Vanhanen ulkoministeri Ilkka Kanervan avustamana. Tasavallan presidentti Tarja Halonen osallistuu kokoukseen sen käsitellessä hänen toimivaltaansa kuuluvia asioita. Suomen delegaatioon kuuluu lisäksi myös maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.

(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat