Mainos

Vanhanen ei suostu kiristämään EU-sopimuksen kaatamisella

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan EU-sopimuksen ratifioinnin yhdistäminen 141-tukipäätökseen ei ole sopivaa.

Suomi ei aio kytkeä Etelä-Suomen kansallisen 141-maataloustuen kohtaloa ja EU:n perussopimuksen ratifiointia toisiinsa.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on tehnyt tämän selväksi eduskunnalle tänään EU:n tuoreesta perussopimuksesta antamassaan pääministerin ilmoituksessa. EU-maat pääsivät sopuun perussopimuksesta viikonloppuna Lissabonissa hallitusten välisen konferenssin HVK:n päätteeksi.

-Tällaisella kytkennällä olisimme ensinnäkin potkaisseet omaan nilkkaamme sopimusneuvotteluissa - olisimme asettuneet kaatamaan perussopimusta, jota olemme itse pitäneet välttämättömänä.

Pääministerin omassakin puolueessa on haluja nostaa perussopimuksen kaataminen edelleen painostuskeinoksi 141-asiassa. Vanhasen mukaan tällainen toisiinsa liittymättömien asioiden koplaaminen ei kuitenkaan tuota tulosta. Unionissa jouduttaisiin hänen mielestään täysin kestämättömään tilanteeseen, jos tällainen menettely hyväksyttäisiin.

-Missään asiassa ei voitaisi enää edetä. Koska 141-artiklaneuvottelut ovat Suomen ja komission välisiä, ei ole ollenkaan varmaa, että asian esille nostaminen HVK:ssa olisi edistänyt sitä. Voimme olla tarvittaessa kovia unionissa ilman, että sotkemme toimintatapoja tai sekoitamme muita tärkeitä asioita, Vanhanen sanoo.

Neuvottelut sujuvat normaalisti

Vanhasen mukaan 141-neuvottelut sujuvat normaalisti. Neuvottelujen tekninen osa on saatu päätökseen, ja on löydetty malli, joka sovittaa 141-tukea hyvin yhteen maatalouspolitiikan yleisen linjan kanssa.

Nyt alkaneessa neuvottelujen poliittisessa vaiheessa neuvotellaan erityisesti tuen hyväksyttävyydestä, kestosta ja tason alenemisen vauhdista. Pääministeri sanoo käyvänsä tarvittaessa Brysselissä uudelleen.

Vanhasen mukaan tässä vaiheessa prosessia ei ole mitään syytä epäillä, etteikö asiaan saada tälläkin kertaa neuvottelemalla hyväksyttävä lopputulos.

Vanhanen tiivistää Suomen kaltaisen jäsenmaan vaikuttamisstrategian EU:ssa kolmeen sanaan. Ne ovat hänen mukaansa aktiivisuus, johdonmukaisuus ja oman edun puolustaminen.

-Mutta johdonmukaisen ja luotettavan kumppanin maine on myös helppo menettää. Silloin heikkenevät ratkaisevasti myös vaikutusmahdollisuudet, hän varoittaa.

"Suksi lipsuu, hapero olo"

Oppositiossa ei olla täysin vakuuttuneita siitä, että Suomen etujen ajaminen on hallituksen hallinnassa. Suurin oppositiopuolue SDP ei kannata sopimuskoplausta, mutta pienemmissä oppositioryhmissä ollaan toisella linjalla.

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) katsoo, ettei hallitukselle voi antaa EU-politiikan hoidosta kaikilta osin kiitettävää arvosanaa.

-Jää vähän hapero olo, Heinäluoma sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen katsoo, että "suksi lipsuu pahemman kerran". Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen uskoo, että pääministeri olisi saanut kansalta tuen sille, että tuen jatko olisi asetettu ehdoksi EU:n perussopimuksen käsittelylle.

Räsänen arvostelee myös sitä, että Vanhanen on mennyt alistuneena julkisuudessa ilmoittamaan, että tuki tulee joka tapauksessa heikkenemään.

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka katsoo, että Suomella olisi ollut tuhannen taalan paikka saada Suomelle oikeudenmukainen tulkinta artiklaan 141. Tätä ei kuitenkaan käytetty, koska jälleen haluttiin esittää mallioppilasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.