Mainos

Vanhanen ei kommentoi selontekoa

Pääministeri Matti Vanhanen ei suostu kertomaan mitään tulevan turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon sisällöstä.

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (utva) oli tänään yhdessä presidentti Tarja Halosenkanssa viimeistelemässä selontekoa. Kokouksen kulusta ei ole kerrottu mitään julkisuuteen.

Vanhanen korosti kokouksen jälkeen, että selonteon sisältöön palataan aikanaan, kun se on valmis. Siihen saakka hän aikoo olla asiassa tuppisuuna. Hän muistutti, että turvallisuuspoliittiset kysymykset ovat aina salaisia, ellei niitä erikseen päätetä julkistaa, ja sitä ei ole tehty.

Vanhanen ei suostunut kertomaan esimerkiksi sitä, ovatko hallitus ja presidentti Halonen yhtä mieltä jalkaväkimiinojen poistamisaikataulusta. Hän vain muistutti, että selonteko on hallituksen ja presidentin yhteinen selonteko.

Vanhasen mukaan selonteosta ei jäänyt enää kovin paljoa yksityiskohtia hierottaviksi seuraavaan kokoukseen. Laajasta asiakirjasta on hänen mukaansa pienehkö joukko asioita, joiden lopullinen viilaus on vielä meneillään.

Julkisuudessa on ollut tietoja, että hallitusryhmien vetäjät ovat jo sopineet aikataulusta, jonka mukaan Suomi luopuu henkilömiinoista vasta vuonna 2016. Mutta tiesikö presidentti tästä sovusta? Vanhanen esitti vastakysymyksen, että ovatko hallitusryhmien vetäjät tehneet jonkin ratkaisun. Hän korosti, että utva ja hallitus tekevät ratkaisut.

Eräiden tietojen mukaan Suomi olisi liittymässä miinat kieltävään Ottawan sopimukseen vasta vuonna 2012. Sen jälkeen Suomella olisi neljä vuotta aikaa hävittää miinat.

Väli-Suomen median lehdissä julkaistun uutisen mukaan selonteossa ei vastoin ennakko-odotuksia esitetä varuskuntien lakkauttamista. Suurin uhka lakkauttamisesta on ollut Savon Prikaatin ja Helsingin ilmatorjuntarykmentin kohdalla.

Utva käsittelee yhdessä presidentti Halosen kanssa selontekoa seuraavan kerran ensi perjantaina. Tiettävästi asia on esillä myös hallituksen yhteisessä neuvottelussa huomenna. Selonteon teksti on määrä hyväksyä lopullisesti valtioneuvoston ylimääräisessä istunnossa 24. syyskuuta. Eduskunnalle selonteko on tarkoitus esitellä 28. syyskuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.