Mainos

Vanhanen: Darfuriin ei suomalaisjoukkoja

Pääministerin mukaan suomalaisten lähtö Darfuriin on epätodennäköistä resurssipulan takia, mutta Suomi antaa operaatiolle poliittiselle täyden tuen.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan suomalaisten joukkojen osallistuminen Darfurin rauhanturvaoperaatioon on epätodennäköistä. Vanhasen mukaan Suomella on pulaa resursseista rauhanturvatoiminnassa, joten YK:n operaatioon ei voida osallistua.

Aiemmin tänään puolustusministeriön viestintäjohtajan Jyrki Iivonen sanoi, että on mahdollista, että Darfurin rauhanturvajoukoissa nähdään myös suomalaisia sotilaita.

Vanhasen mukaan Suomi antaa mittavalle Darfur-operaatiolle poliittisesti täyden tuen. Rauhanturvajoukkoihin osallistumisen sijaan Suomi harkitsee osallistumista Sudanista Tshadiin ja Keski-Afrikan tasavaltaan paenneiden pakolaisten auttamiseen.

- Meillä on resurssipula antaa rauhanturvapanosta tähän YK-operaatioon, Vanhanen sanoi.

EU:n taistelujoukkojen osana suomalaissotilaita voidaan Darfurissa Vanhasen mukaan nähdä, mutta asiasta on ensin päätettävä unionissa. Jos EU päättää taisteluosaston lähettämisestä, on Suomi valmis lähettämään joukkoja Darfuriin.

- Taisteluosasto on varattu EU:n tarkoituksiin, ja me päivystysvuorossa annamme oman resurssimme siihen, Vanhanen summaa.

EU:n pohjoismaista taisteluosastoa johtava Ruotsi on ollut kiinnostunut osallistumaan Darfurin operaatioon. Vanhasen mukaan Ruotsin Darfur-kiinnostusta selittää osaltaan se, että maa ei viime kesänä juuri osallistunut Libanonin rauhanturvaoperaatioon, johon Suomi puolestaan lähti mukaan.

- Suomella ja Ruotsilla on näissä osallistumisissa jonkin verran eroja, Vanhanen sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja