Vanhanen: Budjettiriihen päätös ei ollut loppuun harkittu

Pääministeri kertoo, että alkuperäistä matalapalkkatuen vähimmäistuntirajaa muutettiin, sillä uudistuksen tavoitteena on alusta asti ollut tukea nimenomaan kokoaikatyötä.

Pääministeri Matti Vanhanen myöntää, että uuden matalapalkkatuen vähimmäistyöajalle aiemmin sovittu ehto ei ollut loppuun asti harkittu. Hallitus päätti elokuun budjettiriihessään, että työnantaja voi saada tukea, jos työntekijälle kertyy työtunteja ainakin 120 kuukaudessa. Nyt tätä alarajaa ollaan nostamassa 140 tuntiin.

- Päämääränä oli koko ajan, että tuki kohdistuisi kokoaikatyöhön. Budjettiriihessä tuntiraja vedettiin lähestulkoon hatusta, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan uudella päätöksellä haluttiin välttää sitä riskiä, että pienipalkkaisten työntekijöiden työaikaa ryhdyttäisiin lyhentämään tuen saamiseksi:

- Halusimme luoda järjestelmän, jossa työtuntien määrää voitaisiin joillakin aloilla jopa nostaa.

Budjettiriihessä kirjattu 120 tuntia oli valtionvarainministeriön ehdotus ja sieltä tuli myös uusi esitys tuntirajan nostamiseksi.

- Uusi esitys tuli, kun asiaan oli tarkemmin paneuduttu, ja hyväksyin sen mielelläni. Ainakin minun mielipiteeni oli selvä, että rajaa pitää nostaa, jotta kielteiset ilmiöt voidaan välttää.

Muutoksen syynä ei SAK:n painostus

Nyt päätetty tukimalli, jossa myös tuen piirissä olevien ikärajaa pudotettiin vuodella 54 ikävuoteen, on lähellä sitä, mitä asiassa aktiivisesti esiintynyt SAK alun perinkin ajoi.

- SAK:ssa varmaan oli eniten mietitty, mitä se kokoaikatyö on, Vanhanen sanoo ja kuittaa epäilyt, että SAK olisi ajanut oman tahtonsa hallituksen päätökseksi.

- Hallituksella ei ole ollut muuta tarkoitusta kuin tukea kokoaikatyötä. Se oli asetettu päämääräksi. Ehkä oli virhe, että budjettiriihessä keskustelematta hyväksyttiin valtionvarainministeriön ehdottama 120 tunnin raja, Vanhanen myöntää.

(MTV3-STT)

Hallitus muuttaa matalapalkkatuen ehtoja

Lue myös:

    Uusimmat