Mainos

Vanhanen arvostelee kovin sanoin Venäjää

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) arvostelee Venäjää Kaukasian kriisin vuoksi. Vanhanen sanoo, että Venäjän sotilaalliset toimet ovat tuntuneet suhteettoman laajoilta ja kovilta.

Suhteissa Venäjään tulee - ja on jo alkanutkin - viileämpi kausi, Vanhanen sanoi puheessaan, jonka hän piti "keskustan puheenjohtajana" maanantaina puolueensa eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Tampereella.

Viileydestä puhuessaan Vanhanen viittasi suurvaltojen suhteisiin sekä EU:n ja Venäjän suhteisiin. Suomea asia koskee sikäli, että se on unionin jäsenmaa. Kokoussalin ulkopuolella Vanhanen sanoi toimittajille, ettei Suomella ole kahdenvälisissä suhteissa mitään tarvetta lähteä hakemaan viileyttä Venäjän kanssa.

Vanhasen mukaan Suomi tulee tekemään osansa, myös Etyj-organisaation puitteissa, että vaikeasta tilanteesta päästään yli mahdollisimman nopeasti.

Kokouspuheessaan Vanhanen korosti heti alkuun, ettei Suomessa ole syytä huolestua enemmälti. Oma asema on turvallinen ja vakaa.

Kun Suomen toimintaympäristöä ja Venäjää arvioidaan uuden turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon valmistelussa, pitää se Vanhasen mielestä tietenkin tehdä nyt tapahtuneen valossa. Hän ei kuitenkaan uskonut, että se johtaisi tarkistuksiin itse Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa linjassa. Nämä linjaukset on tapana lyödä lukkoon aika ajoin tehtävässä selonteossa.

Uhkaa ei ole vähätelty

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) on toisaalla peräänkuuluttanut Georgian sodan jälkeen avointa ja realistista keskustelua. Stubbin mielestä Suomessa ei enää voida "hiipiä hyssyttelyyn tai luikkia liturgiaan".

- Ei sitä pidäkään tehdä. Olen aivan samaa mieltä, Vanhanen sanoo.

Vanhanen ei hyväksynyt väitettä, että Suomessa olisi vähätelty Venäjän uhkaa.

- Olemassa oleva sotilaallinen potentiaali on rekisteröity. Uutta on se, että vielä 2000-luvulla sitä ollaan valmiita käyttämään. Lähes ainoana maana Euroopassa meillä on satsattu pitkäjänteisesti aluepuolustukseen. Suomen ulkopuolella sitä on pidetty vanhanaikaisena.

Vanhanen sanoi myös, ettei Venäjälläkään voi olla muihin maihin ulottuvaa etupiiriä, jolla yhteisesti sovitut periaatteet eivät ole voimassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.