Vanhala varoittaa Irakin sodan talousvaikutuksista

Suomen Pankin pääjohtajan mukaan mahdollisella Irakin sodalla on vakavia vaikutuksia maailmantalouteen. Sodan myötä mm. öljyn hinta kallistuisi, kauppa hidastuisi ja investointihankkeita lykättäisiin.

Suomen Pankin pääjohtajan Matti Vanhalan mukaan mahdollisella Irakin sodalla on vakavia vaikutuksia maailmantalouteen.

TV1:n Lauantaiseurassa vierailleen Vanhalan mukaan sodan syttymisestä lähtisi käyntiin ketju, jonka kulkua ei kukaan osaa arvata ja jossa on paljon hyvin negatiivisia talousvaikutuksia. -Suurista efekteistä on tietysti kysymys, hän totesi.

Vanhalan mukaan kriisi vaikuttaa sekä Yhdysvaltojen että Euroopan talouteen. Efektit toteutuvat erilaisina, koska taloudet ovat erilaisessa asemassa ja tilanteessa suhdanteiltaan ja rakenteeltaan, mutta ne osuvat molempiin voimakkaina.

Eurooppa ja Suomi sen osana ovat jo nyt Vanhalan mukaan hitaamman kasvun kynnyksellä. -Se tarkoittaa, että talous hidastuu, tulee suuria epävarmuuksia, tulee rakennemuutoksia ja sitten kun nämä epävarmuudet ovat ohitse, niin lähdetään hieman eri lähtökohdista, jotka meidän kohdalla ovat sitten vaikeampia, hän arvioi.

Vaikka sotatoimista ei vielä ole päätettykään, Irakin tilanteen luoma epävarmuus näkyy taloudessa jo nyt. -Se näkyy sillä tavalla, että vaikka sota ei toteutuisikaan, niin siitä huolimatta kansainväliset ja kotimaiset yritykset ja varmaan siellä sun täällä kotitaloudetkin ovat lähteneet siitä, että tämä on merkittävä riski, ja he varautuvat: yritykset eivät investoi, kauppa kulkee hitaammin, hän selvitti.

Vanhalan mukaan öljyn hinta tulee pysymään varmasti korkealla jonkin aikaa, kävi Irakin kriisissä kuinka tahansa. Vakaalle öljyn hinnalle on sanottu näkemiin jo jokin aika sitten. Vanhala arvioi, että öljyn hinta voi nousta vielä nykyisestä hyvin paljon korkeammalle, ja hinnan pysyminen nykytasollakin tulee haittaamaan maailmantalouden kasvua "aika merkittävästikin" joksikin aikaa.

Vanhala arvioi kuitenkin, että jos mahdollisen sodan jälkeen saataisiin aikaan vakaaksi ja kestäväksi koettu rauha, elpyisi vähitellen myös talous, kun teollisuus pääsisi varmemmalle pohjalle tulevaisuuden odotuksissaan ja uskaltaisi jälleen investoida.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat