Vanha televisio on turvallisuusriski – huolla se oikein

TV-laitteesta saa vuosittain alkunsa noin 200 tulipaloa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan tavallisin syy televisiopaloihin on laitteen tekninen vika. Kyseessä voi olla juotosten vikaantuminen, haurastuminen, tai muuten huonojen liitosten aiheuttama syttyminen. Vikojen syntymistä edesauttaa myös television kolhiintuminen tai kovakourainen käsittely.

Ennaltaehkäisy on tärkeää

Laitteen kunnossapito ja viallisen laitteen huoltaminen ovat tärkeitä asioita. Huolla viallinen televisio kuntoon heti, vaikka siitä näkyisikin vielä kuva.

Huoltoon on syytä, jos television kuvaan tai ääneen tulee vika, joka esiintyy kaikilla kanavilla eikä johdu antennista. Vakavia ongelmia ovat myös televisiosta lähtevät käryt ja voimakkaat hajut, sekä lyhyet silmänräpäyksen verran kestävät katkokset.

Näin ehkäiset television posahtamisen

Käyttäjällä on tärkeä rooli televisiopalossa. Vieraan esineen tai nesteen joutuminen television sisälle, sekä laitteen jäähdytyksen estäminen, lisäävät TV-palon riskiä.

Televisio lämpenee käytössä

Televisio lämpenee käytössä. Sen vuoksi televisio tulee sijoittaa avoimeen paikkaan, eikä sitä saa peittää. Ahdas paikka, kuten tiukka kolo kirjahyllyssä, ehkäisee laitteen jäähtymistä ja edesauttaa sitä kautta palon riskiä. Television päälle ei tulisi sijoittaa kasveja, jottei kasteluvettä vahingossakaan pääse television sisälle.

Television aiheuttamia paloja voi ennaltaehkäistä kytkemällä laitteen virran tai valmiusvirran pois, tai irrottamalla laitteen kokonaan pois sähköverkosta, kun se ei ole käytössä.

Pölyt tulee imuroida

Toisin kuin yleensä luullaan, ei television sisälle joutunut pöly levitä paloa, mutta se ehkäisee television jäähdytystä, joka taas kuumentaa komponentteja ja lisää TV-palon riskiä.

Televisiota kannattaakin imuroida päältä ja tuuletusaukkojen ulkopinnoilta, mutta sisäpuoliset huoltotoimet ovat sallittuja vain valtuutetuille ammattilaisille.

Jos televisio syttyy palamaan

Televisiopaloissa tehokkaille alkusammutustoimille on aikaa noin minuutti palon syttymisestä, muistuttaa Tukes.

- Kytke televisio irti sähköverkosta irrottamalla pistotulppa pistorasiasta tai katkaisemalla virta sähkötaulun pääkytkimestä. Jo näin voit saada alkavan palon sammutettua.
- Palon aiheuttama savunmuodostus aiheuttaa välittömän vaaran. Jos et ole huomannut paloa heti sen syttyessä, pelasta ensin muut asunnossa asuvat ja itsesi.
- Jos taas pääset käsiksi paloon, voit saada sen sammumaan pienelläkin vesimäärällä. Vettä tulee kuitenkin käyttää vasta, kun laite on kytketty irti sähköverkosta.

Lähde: Tukes

Kuva: Shutterstock

MTV3/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja