Mainos

Vanha Sibelius-harvinaisuus löydettiin Lastensairaalan konserttiin - "Hyvä tahto toistuu"

Runsaan vuoden kuluttua uuden lastensairaalan Live Aid -konsertissa kuullaan todellinen Sibelius-helmi, Morceau romantique, joka on tiettävästi esitetty julkisesti yhden ainoan kerran, vuonna 1925 Lastenlinna-sairaalan hyväksi.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastensairaalan ja oppilaitoksen Lastenlinnan tilat kävivät 1920-luvulla ahtaiksi.

Auttaakseen uuden sairaalan varainhankintaa, säveltäjämestari Jean Sibelius ja teollisuusjohtaja Jacob von Julin ideoivat hyväntekeväisyysillan, joka pidettiin Helsingin Pörssisalissa maaliskuussa vuonna 1925.

Gaalakonsertissa säveltäjä tarttui tahtipuikkoon kenraali Mannerheimin pyynnöstä ja esitti Helsingin kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa muun muassa uuden sävellyksensä Morceau romantique, von Julinin teeman pohjalta. Sävellys sai myrskyisän suosion.

Teoksesta myytiin huutokaupassa kaksi käsikirjoituskappaletta, ja suurimman summan tarjosi Karl Fazer.

– Voittanut summa oli 45 001 markkaa sikäläistä rahaa, joka nykyisessä euromäärässä olisi jokseenkin 14 300 euroa, aika sievoinen summa, kuvailee tutkija Timo Virtanen Kansalliskirjastosta.

Myös teoksen pianosovituksesta saatiin rahaa Lastenlinna-hankkeelle.

Säveltäjän hyvä tahto toistuu

Uuden lastensairaalan tukiyhdistyksen ja säätiön puheenjohtaja Anne Berner innostui kappaleesta perehtyessään Lastenlinnan rakentamiseen.

– Olin yhteydessä Sibeliuksen sukuun ja perikuntaan ja kysyin mikä tämä kappale on, ja onko se sellainen, että meillä voisi olla mahdollisuus ja lupa sen avulla toistaa historiaa eli käyttää sitä kappaletta varainhankintaan, Berner kertoo.

Suvun suhtautuminen oli "iloisen myönteistä".

– Taas kerran sain kohdata ihmisiä, jotka olivat valmiita olemaan mukana meidän talkoissamme ja mahdollistamaan sen, että tällä kappaleella me voimme toistaa sitä hyvää tahtoa, jota Sibeliuksella aikanaan oli, Berner kiittelee.

Tutkija Timo Virtanen luonnehtii sävellystä poikkeukselliseksi Sibeliuksen tuotannossa:

– Se on poikkeuksellinen siinä mielessä, että hän otti aiheen joltakin toiselta säveltäjältä, kai näin voi sanoa, vaikka von Julin olikin tällainen teollisuusjohtaja ja Kaukaan tehtaiden toimitusjohtaja.

Kappaleesta korvamato

Tapa jolla säveltäjä käyttää pientä orkesteria, on Virtasen mielestä taidokas ja värikylläinen.

– Siinä melodiassa on ehdottomasti oma vetovoimaisuutensa ja se on hyvin tarttuva, siitä tulee helposti korvamato.

Vastoin joitakin aiempia käsityksiä, Sibelius ei ilmeisesti säveltänyt teosta gaalakonserttiin, vaan se on valmistunut jo aiemmin pianosävellyksenä. Tämä käy Virtasen mukaan ilmi säveltäjän kirjeestä von Julinille alkuvuonna 1924.

Sibeliuksen koottujen teosten toimittajiin kuuluva Virtanen on innostunut siitä, että teos esitetään jälleen hyväntekeväisyyskonsertissa:

– Kaikkia sibeliaaneja ilahduttaa tällainen ajatus. Toivon, että teos saisi osakseen lisää huomiota ja kiinnostusta ja uusia esityksiä.

Pariminuuttisen kestonsa puolesta se sopii moniin yhteyksiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.