Mainos

Vanha kasarmitalo asunnoiksi: Nälkälinna-projekti Vaasassa jatkuu

Vuosi on vierähtänyt siitä kun viimeksi vierailimme Vaasan Nälkälinnassa. Alkuvaiheessa töissä keskityttiin vanhan materiaalin poistamiseen; kaikkiaan erilaista jätettä poistettiin noin 300 kuutiota. Sitten talo sai muun muassa uuden peltikaton ja kattoikkunat ja lisäksi pihapiiriin rakennettiin autotallirakennus sekä erillinen piharakennus.Kesän ja syksyn aikana julkisivut on maalattu. Haastava homma, kertoo Nansi Vuorinen:

"Minut yllätti täysin se, kuinka kauan siihen meni aikaa. Mutta myös lopputulos vastaa suunniteltua." Maali on öljymaali, joka vedettiin kahteen kertaan. Pohjustus tehtiin huolella sillä niinhän se on, että kun pohjan tekee kunnolla niin pintakin kestää kauemmin.

Eristeet ovat nykyään hyvin kehittyneitä ja niitä saa niin levyinä kuin puhallettavana tavarana. Nälkälinnan lattiassa ja välipohjissa on puhallettava puukuitueriste, mutta alakatto on levytavaraa. Lattiassa eristekerroksen paksuus on peräti puoli metriä.

"Se ei kuitenkaan johdu eristämisen tarpeesta vaan siitä, että väli piti saada täyteen: pinta tulee vanhojen niskojen varaan", huomauttaa Jari Hautala. Myös yläkerran seiniin villa puhallettiin ja koska se tuli hirsiseinän sisäpuolelle, Museoviraston suosituksen mukaisesti eristekerroksen maksimipaksuus on 50 mm kosteusongelmien välttämiseksi. Ennen puhaltamista seinät oikaistiin koolauksilla, joihin lopuksi kiinnitetään seinälevyt. Yläpohjan eristeen paksuus vaihtelee johtuen toisaalta katon vinoudesta, toisaalta hirsien paikoittaisesta painumisesta tiilien päälle. Paikasta riippuen se on 250 - 350 mm.

Alakerrassa lämmitys hoituu lattialämmityksellä. Ikkunoiden kohdalla on kyllä patterit, mutta pelkästään pattereilla lämmitys ei olisi kovimmilla pakkasilla onnistunut massiivisten tiiliseinien takia. Lattialämmityslevyt kattavat lattian alan käytännössä kokonaan; ainoastaan lenkkien vaatima tila päissä on vapaana. Putkien väli on noin 30 cm. Päälle tulee suoraan sahurilta erikoistoimituksena tilatusta tavarasta tehty lankkulattia.

Lankut ruuvataan kiinni alustaan: kun pintaa tehdään lankku lankulta paikan päällä, tekovaiheessa tulee varmasti hetkiä, joissa niitä joudutaan tilapäisesti irrottamaan ja kiinnittämään uudelleen. Kampanaula olisi ollut silloin huomattavasti ruuvia huonompi vaihtoehto.

Kaksikerroksisen talon yläkerrassa tekijä on joutunut huomattavasti kovemmille kuin alakerrassa: "Hirret tulevat ulos", Klaus Nikko huokaa. "Ja sitten tämä tuplapalokipsilevy - ensimmäistäkään kipsilevyä ei ole voinut kiinnittää ilman että jotain koloa tai reikää on pitänyt porata...sprinklerireikää tai sähköputkireikää..."

(JKA 23.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.