Mainos

Vangitut Ulsterin lojalistit epäilevät rauhaa

Pohjois-Irlannin vangitut lojalistit äänestivät eilen rauhanprosessista vetäytymisen puolesta, kertoi Ulsterin demokraattinen puolue UDP.

Asiasta äänestettiin Mazen vankilassa, jossa noin 60 prosenttia 130 vangitusta lojalistista äänesti rauhanprosessista vetäytymisen puolesta. Äänestystulos kuvaa UDP:n mukaan epäuskoa rauhanprosessin edistymiseen. Tulos ei silti tarkoita sitä, että UDP olisi valmis rikkomaan vuonna 1994 alkaneen tulitaukonsa.

UDP ilmoitti myöhään eilen olevansa mukana tänään alkavissa neuvotteluissa, joihin osallistuvat Britannian Pohjois-Irlannin asiain ministeri Mo Mowlam ja rauhanprosessissa mukana olevat tahot. Osapuolet tapaavat Stormontissa lähellä Belfastia.

Suomi ei ole tarjoutunut rauhanneuvottelujen isännäksi

Suomen hallitus ei ole tarjoutunut isännöimään Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluja. Aloite on tullut yksipuolisesti Irlannin pääministeri Bertie Ahernilta, ulkoministeriön poliittisen osaston yksikköpäällikkö Hannu Kyröläinen kertoi tänään. Yleisradio välitti aiemmin tiedon, jonka mukaan Suomi olisi tarjoutunut rauhanneuvottelujen isännäksi. Kyröläisen mukaan tieto on kuitenkin ennenaikainen, sillä hallitus ei ole tehnyt neuvotteluista muodollista tarjousta. Kyröläisen mukaan Suomi on kyllä valmis auttamaan, mikäli kaikki rauhanprosessin osapuolet sitä tahtovat.

Ehdotus sovintoneuvottelujen erityisistuntojen isännyydestä tuli Irlannin presidentti Bertie Ahernilta, joka haluaisi siirtää neuvottelut puolueettomalle maaperälle, Suomeen tai Itävaltaan. Kyröläisen mukaan Suomi on ilmeisesti tarjoutunut luontevaksi isäntäehdokkaaksi siksi, että maa on ollut näkyvästi esillä Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluissa. Mm. Harri Holkeri on osallistunut sovintoneuvotteluihin.

Sovintoneuvottelujen on määrä jatkua seuraavan kerran 12. tammikuuta ja niiden takarajaksi on asetettu kuluvan vuoden toukokuu. Tähän mennessä ratkeaa myös Suomen mahdollinen neuvotteluisännyys, josta neuvotellaan diplomaattitasolla. Toistaiseksi neuvotteluille ei ole suunniteltu mitään aikataulua. (STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.