Mainos

Vanginvartijat järjestivät työnseisauksen

Vanginvartijoiden kolmen tunnin lakko sujui häiriöittä vankiloissa ja laitoksissa eri puolella maata. Työnseisaukseen osallistui viitisensataa työntekijää 40 eri laitoksessa.

SAK:lainen Vankilavirkailijain liitto VVL vastusti mielenilmauksellaan uusia työaikoja, jotka ovat tulossa voimaan toukokuun 12. päivänä. Liitto haluaisi jatkaa nykyisillä työajoilla kuluvan sopimuskauden eli tammikuun 1998 loppuun.

VVL:n puheenjohtajan Risto Kettusen mukaan lisää työnseisauksia ei ole suunnitelmissa lähipäiviksi.
-Jatkossa turvaudumme jäädytystaktiikkaan. Kaikki sopimuspohjainen kehitystyö tyrehtyy ja nykyinenkin työaikojen kokeilusopimus sanotaan irti, Kettunen sanoo.
Liitto toivoo neuvottelujen jatkuvan ensi viikolla.

Työnantajapuolen mukaan uudet työvuorotaulukot tullaan ottamaan käyttöön suunnitelmien mukaan. Vankeinhoitolaitoksen ylijohtaja K.J. Lång katsoo, että työntekijöillä ei ole asiasta neuvotteluoikeutta.
-Lakko oli laiton kahdesta syystä: Se kohdistui voimassaolevaan sopimuskauteen ja toisaalta aiheeseen, josta ei edes ole neuvotteluoikeutta. Kyseessä ei ole työaikakysymys, vaan työajan soveltaminen, Lång toteaa.
Hän pitää lyhytnäköisenä työntekijäpuolen suunnitelmia jäädyttää sopimustoiminta. Långin mukaan työnseisaukseen osallistuneilta työntekijöiltä tullaan pidättämään palkka lakkotunneilta.

Vanginvartijat vastustavat erityisesti pisimmän työvuoronsa lyhentymistä 15 tunnista 12 tuntiin. Risto Kettusen mukaan työvuorojen vuotuinen kokonaismäärä lisääntyy, ja samalla vapaapäiviä ja viikonloppuvapaita on entistä vähemmän.

-Myös raskaat yövuorot pidentyvät. Emme ymmärrä, miksi keskusvirasto puuttuu nyt asioihin, jotka ovat tähän asti osoittautuneet toimiviksi, Kettunen ihmettelee.

Oikeusministeriön vankeinhoito-osasto (Vaho) ilmoitti laitoksille uusista työajoista viime marraskuussa. Vaho perustelee 12 tunnin vuoroa mm. vankilaturvallisuudella sekä työterveydellä. Uudet työajat koskevat noin 1 600:aa vankien hoitajaa, jotka muodostavat valtaosan VVL:n jäsenistöstä. Joukossa on vanginvartijoiden lisäksi mm. mielisairaaloiden työntekijöitä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.