Mainos

Vanginvartijat huolissaan: Avovankilan riman lasku näkyy

Vankilavirkailijain Liiton mukaan useat viimeaikaiset vankilapaot ja avovankilasta luvatta poistumiset ovat seurausta nykyisistä kriminaalipolitiikan linjauksista.

Vankeja siirretään kiihtyvään tahtiin avoimempiin seuraamusmuotoihin, joissa rangaistus suoritetaan kotona tai esimerkiksi avovankilan määräämää työtä tehden.

- Aikaisemmin avovankiloihin valikoitui paras porukka vangeista, jotka sitoutuivat sääntöihin. Kun avovankien määrää on lähdetty lisäämään, se tarkoittaa sitä, että rimaa pitää laskea ja ongelmia tulee, toteaa Vankilavirkailijain Liiton puheenjohtaja Jari Tuomela.

Tuomelan mukaan suljetuista vankiloista tutut vankien väliset erimielisyydet ja ristiriidat näkyvät myös avovankiloissa. Jos suljetussa vankilassa pelkääjävanki ei halua asua muiden kanssa ja toivoo pääsyä eristykseen, avovankilasta halutaan lähteä toista vankia karkuun.

- Valveutunut vanki voi joutua rikkomaan sääntöjä toisen painostuksesta tai he voivat lähteä avovankilasta vaikka huumeidenhakureissulle, Tuomela sanoo.

Tällä hetkellä avovankiloissa on noin 37 prosenttia kaikista rangaistusvangeista. Rikosseuraamusala puolustaa avovankilajärjestelmää portaittaisen vapautumisen näkökulmasta. Avoimet seuraamusmuodot ovat halvempia verrattuna vankilavuosiin suljetussa vankilassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.