Mainos

Vanginvartija kuoli vankilapaossa

Vanginvartija on kuollut ja toinen loukkaantunut vakavasti vankilapaossa Vaalassa. Karkurit jäivät kiinni iltapäivällä naapurikunnassa Muhoksella. Pako on Suomen oloissa täysin poikkeuksellinen, maan historiasta ei löydy toista vartijan kuolemaan johtanutta pakoa.

Yksi vanginvartija kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti, kun kaksi vankia pakeni Pelson vankilasta Vaalasta maanantaina noin kello 14:n aikaan. Muhoksen poliisin mukaan vangit saatiin kiinni jo iltapäivällä naapurikunnasta Muhokselta.

Pelson vankilan johtaja Jorma Leppäharju kertoo, että kyseessä oli kaksi omaisuus- ja väkivaltarikoksista tuomittua miestä. Hän luonnehtii noin 30-vuotiaita vankeja vaarallisiksi.

Tapahtuma-aikaan vangit olivat rakennustyömaalla rivitalon peruskorjaustöissä. Tiettävästi miehet olivat käyneet vartijoiden kimppuun rakennustyömaan työkaluja aseinaan käyttäen.

Leppäharjun mukaan vankilan henkilökuntaan kuuluva henkilö oli mennyt paikalle ja ensin luullut, että kyseessä oli tapaturma. Asian oikea laita paljastui kuitenkin tuota pikaa, ja hän hälytti lisää henkilökuntaa paikalle. Tuolloin yksi vartija, noin 50-vuotias mies, oli jo kuollut ja toinen vanginvartija saanut vakavia vammoja.

Rakennustyömaalla oli tapahtuma-aikaan useita vankeja. Heistä kuitenkin vain kaksi pakeni. Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Eero Klemetti keskusrikospoliisista sanoo, että vangit pakenivat Pelsosta vankilan henkilökuntaan kuuluvan autolla. Poliisi otti heidät kiinni Muhoksen keskustan tuntumasta noin 50 kilometrin päässä Pelsosta. Karkureilla ei ollut tiettävästi apureita.

Täysin poikkeuksellinen vankilapako

Tapaus järkytti Pelson vankilan henkilökuntaa. Leppäharju muistelee, että yhtä vakavaa vankilapakoa ei ole sattunut kymmeniin vuosiin. Vaalan vankilapako on Suomen oloissa täysin poikkeuksellinen tapaus. Pakoja tutkinut Rikosseuraamusviraston tarkastaja Jukka Siltaloppi ei muista Suomen historiasta ainuttakaan toista vartijan kuolemaan johtanutta pakoa.

Yleisimmin vangit karkaavat tilanteissa, joissa heidät on viety vankilan ulkopuolelle tai muuten tavallista kevyemmin vartioituun paikkaan. Esimerkiksi sairaaloista paetaan silloin tällöin. Siltalopin mukaan karkaaminen on tavallista yleisempää myös Pelson vankilan tapaisissa ns. suovankiloissa. Niissä vankilan ympärillä on laajasti maata, jolla vankeja on töissä. Yhtä vartijaa kohti saattaa olla kymmenen tai kaksikymmentäkin vankia, joten välitön vartiointi ei voi olla kovin perusteellista.

Vankilapakojen määrä on ollut viime vuosina laskussa. Viime vuonna vankiloista poistui omin luvin 27 vankia, mikä on ennätyksellisen vähän. Lukuun ei sisälly lomilta palaamatta jääneitä.

Karkureiden väheneminen 2000-luvulla on Siltalopin mukaan ainakin osaksi seurausta valvonnan paranemisesta.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 23.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.