Mainos

Vangeille tulossa pääsy nettiin: "Kansalaistaitojen opettelua"

Vangit pääsevät käyttämään internetiä, jos ensi kuussa eduskunnan käsittelyyn tuleva lakiesitys menee läpi. Oikeusministeriöstä arvioidaan, että lakiesityksestä keskustellaan eduskunnassa vilkkaasti.

Ensi vuoden alusta lähtien suljettujen laitosten vangit voisivat käyttää nettiä ja sähköpostia muun muassa yhteyksien ylläpitämiseen ja työ- ja asuntoasioiden hoitamiseen. 

– Näin vangit oppivat esimerkiksi maksamaan laskuja netissä ja voivat myös opiskella siellä, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Tiukka valvonta

Lupa netin käyttöön annettaisiin harkinnanvaraisesti ja se voitaisiin peruuttaa rikkomusten takia. Surffaamaan ei pääsisi kuin luvallisille sivuille ja tarvittaessa vankilan henkilökunta valvoisi käyttöä.

– Tietenkään netti ei tule olemaan avoin sillä tavalla, että kaikki vangit saisivat käyttää kaikkea, Henriksson kuvaa.

Nettiin pääsisivät myös tutkintavangit, jos vaaraa rikostutkinnan sotkemisesta ei ole. Lähinnä ulkomaalaisia vankeja varten myös videopuhelut internetin kautta on tarkoitus sallia.

Paluu siviiliin helpottuu

Henrikssonin mukaan keskeisin syy vankien päästämiselle internetiin on kansalaistaitojen opettelu. 

– Yhteiskunta kehittyy koko ajan ja haluamme, että Suomen vankilajärjestelmä on sellainen, että se antaa vangeille mahdollisuuden palata yhteiskuntaan ja välttää rikosten uusimisen.

Tällä hetkellä suljettujen laitosten vangeilla on mahdollisuus viestiä ulkomaailmaan lähinnä kirjeitse tai vankiloiden yleisiä puhelimia käyttämällä. Avovankiloissa nettiin sen sijaan on päässyt.

Hallituksen lakiesitystä aletaan käsitellä eduskunnassa ensi kuussa. Vankeuslain uudistusten on tarkoitus astua voimaan ensi vuonna. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja