Mainos

Van Rompuylta odotetaan yhteisen linjan luomista

Euroopan komission Suomen edustuston päällikkö Eikka Kosonen odottaa EU:n presidentiksi valitulta Herman Van Rompuylta enemmän yhteisen linjan luomista kuin vahvaa johtajuutta.

- Nyt on valittu Euroopan neuvoston puheenjohtaja, ei presidentti. Tässä on tietty ero. On valittu puheenjohtaja, joka valmistelee kokouksia, johtaa puhetta ja pyrkii turvaamaan jatkuvuutta. Todennäköisesti hän pyrkii nimenomaan luomaan yhteistä linjaa Euroopan unionissa, ei mitään suurta omaa linjaa, Kosonen totesi MTV:n uutisten haastattelussa.

Kosonen laskee uuden presidentin eduksi kokemuksen Belgian pääministerinä.

- Hän on omassa edustuslaitoksessaan joutunut hakemaan kompromisseja Belgian monien yhteisöjen välillä ja onnistunut siinä hyvin. Hänet tunnetaan rauhallisena, rakentavana kompromissien etsijänä. Tätä tarvitaan EU:ssa.

Ulkoministeriksi valittua Catherine Ashtonia Kosonen arvioi varovaisemmin.

- Varmasti hänkin on henkilönä kelvollinen hoitamaan tehtävää. Täytyy kyllä sanoa, että hän on hieman yllätyksellinen nimi tähän tehtävään.

Kososen mielestä Ashton on tehnyt hyvää työtä ulkomaankaupasta vastaavana komissaarina ja edistänyt Lissabonin sopimuksen läpivientiä Britannian ylähuoneessa.

- Häneen voidaan varmasti luottaa. Hänellä on erittäin laaja tehtäväkenttä, eikä hän sitä pysty yksin hoitamaan, vaan siinä tarvitaan muiden apua, Kosonen totesi.

Monet suuretkin maat Euroopassa jäivät ilman edustajaa EU:n huippupaikoilla. Kosonen uskoo, että jatkossa käydään kauppaa muista tärkeistä paikoista.

- Eräät maat, jotka näissä nimityksissä eivät saaneet omia nimiään läpi, varmasti hakevat niitä muualta. On puhuttu esimerkiksi siitä, että Saksa esittäisi ehdokkaan, kun Euroopan keskuspankin uutta pääjohtajaa valitaan.

Lue myös:

-Van Rompuy on Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, ei presidentti. Hänen tehtävänsä on luoda unionille yhteistä linjaa.

Katso Euroopan komission Suomen edustuston päällikön Eikka Kososen haastattelu (Huomenta Suomi 20.11.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.