Mainos

Van Mierlo: Yksikään Baltian maa ei kypsä EU:hun

Yksikään Baltian maa ei ole Hollannin ulkoministerin Hans van Mierlon mukaan kypsä osallistumaan EU:n seuraavaan laajennukseen. -Voidaan hyvin puolustaa sellaista kantaa, ettei yksikään kolmesta Baltian maasta ole mukana laajennuksen tässä vaiheessa, Baltian kiertomatkalla oleva van Mierlo sanoi tänään Riiassa.

Kysymykseen, miksi EU ehdotti toukokuussa liittymisneuvottelujen aloittamista vain Viron eikä muiden Baltian maiden kanssa, Hollannin ulkoministeri sanoi:
-Voin kuvitella vain, että komissio halusi lähettää poliittisen viestin siitä, ettei Baltian aluetta ole jätetty huomiotta. Jos (Baltian maita) verrataan keskenään, lienee nähtävissä eroja Viron hyväksi. Mutta ovatko ne riittävän suuret selittämään, miksi heidät on kutsuttu neuvotteluihin ja teitä ei? Onko tämä riittävän merkittävää? Se ei ole selitys, van Mierlo sanoi.

Latvian bruttokansantuote on liian kaukana eurooppalaisesta tasosta, jotta sen kanssa voitaisiin käydä vakavia jäsenyysneuvotteluja, hän totesi. Hollannin ulkoministeri vieraili tänään Riiassa vakuuttaakseen Latvian edustajille, ettei jäsenyysneuvottelujen aloittaminen vain viiden Itä- ja Keski-Euroopan maan kanssa sulje muita ehdokkaita pois laajennusprosessista.

Van Mierlon mukaan "jäsenyysneuvotteluille" annetaan liian suuri merkitys ja luodaan kuva, että muut kuin ensimmäiseen ryhmään kutsutut jätettiin ulkopuolelle. Se, että neuvottelut aloitetaan yhden maaryhmän kanssa ei merkitse, että tulee toinen, kolmas, ja neljäs ryhmä. Se merkitsee, että muut ehdokkaat liittyvät, kun ovat valmiit, van Mierlo korosti.

Hollanti haluaa saada Baltian maat EU:hun pikimmiten. EU:n pitäisi auttaa niitä, jotka eivät ole vielä valmiit, saavuttamaan tämän valmiuden mahdollisimman pian, hän lisäsi.

Hollannin ulkoministeri valitti kielteisiä tunteita ja vieraantumista, joita jäsenyysneuvottelijoiden määrän rajoittaminen on aiheuttanut. Ilmapiirin parantamiseksi van Mierlo ehdotti erityisestä eurooppalaista konferenssia, joissa keskusteltaisiin ulkopoliittisista kysymyksistä ja erityisesti keskityttäisiin korostamaan, että kaikki ehdokkaat ovat mukana EU:n laajentumisprosessissa.
(STT-DPA-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.