Mainos

Vamos-ryhmästä apua saanut: "Ihmisten kohtaaminen oli aluksi stressaavaa"

Tietotekniikan opiskelija  "Mikko" oli lähes kaksi vuotta kotona tekemättä oikeastaan mitään. Hänellä oli tuona aikana myös hyvin vähän sosiaalisia kontakteja.

Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-ryhmän avulla Mikko on taas alkanut uskoa itseensä ja luottamaan ulkopuolisiin ihmisiin.

Mikko oli päässyt opiskelemaan tietotekniikkaa yliopistoon, mutta joutui jättämään opinnot kesken vaikean masennuksen takia.

–Mä en suoraan sanottuna päässyt enkä jaksanut mennä yliopistolle. Hyvä, että jaksoin siirtyä kämpästä ulos hakemaan ruokaa. Yleensä en sitäkään, Mikko kertoo vaikeasta elämänvaiheestaan.

Vamos lisännyt luottamusta ihmisiin

Jouduttuaan sairaalaan Mikko pääsi psykiatriseen hoitoon ja sen myötä tutustumiskäynnille huono-osaisiksi joutuneiden nuorten Vamos-ryhmään.  Parin viikon harkinnan jälkeen hän pyysi päästä mukaan. Ryhmään tulo ei kuitenkaan ollut helppoa.

–Ensimmäisen kerran muutamaan vuoteen mä liikuin kämpästä ulos tekemään jotain ja olemaan toisten ihmisten seurassa. Olihan se vaikeaa ja voimia vievää, mutta ihmisiin tutustumisen myötä se muuttui helpommaksi ja miellyttävämmäksi, Mikko muistelee.

Puolentoista vuoden aikana Mikko kertoo muuttuneensa avoimemmaksi ja oppineensa luottamaan enemmän muihin ihmisiin. Nykysin hän luottaa myös siihen, että tarvittaessa voi saada apua.

Takaisin yliopistoon

Mikko arvostaa erityisesti sitä, että hän on saanut Vamoksen kautta konkreettista apua opiskelujen jatkamiseksi.

Syksyllä Mikko aloittaa uudestaan opinnot yliopistossa. Yksi opiskelupaikka on jo varmistunut, toisesta hän odottaa vielä tietoa.

–Mä en usko, että mun itseluottamus olisi riittänyt yliopistoon palaamiseen ilman tukea ja positiivista palautetta, koska aiempaan opiskeluyritykseen liittyy paljon huonoja muistoja, ahdistusta ja stressiä, Mikko tunnustaa.

Nyt tulevaisuus näyttää 23-vuotiaan Mikon mielestä melko valoisalta.
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja