Mainos

Vammalan kalakuolemista syyte

Vammalan Sammaljoella viime syksynä pesuaineita jokeen päästäneen tynnyripesulan omistajaa syytetään ympäristön turmelemisesta tai vaihtoehtoisesti vesilain lupamääräysten rikkomisesta. Kalakuolemien oikeuskäsittely on alkanut tänään Vammalan käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii pesulayrittäjälle sakkorangaistusta. Rikoslain tarkoittama ympäristön turmeleminen edellyttää teon tapahtuneen tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta. Valtionsyyttäjä Matti Nissisen mukaan pesulayrittäjä menetteli törkeän huolimattomasti, koska hän tunsi työmenetelmät hyvin ja oli tietoinen ulkona tapahtuvan pesulatoiminnan aiheuttamista ympäristöriskeistä. Syyttäjä esitti vaihtoehtoisen syytteen vesilain rikkomisesta siltä varalta, että oikeus ei pitäisi huolimattomuutta törkeänä.

Vaihtoehtoisen syytteen mukaan konttien pesuun pihamaalla olisi pitänyt hakea vesilain edellyttämä lupa. Tynnyripesulasta pääsi Sammaljokeen pesuaineiden raaka-aineita, kun laitoksen pihamaalla pestiin painepesurilla muovikontteja. Konttien hanoista ja pinnoilta irtosi veteen aineita, jotka kulkeutuivat saostuskaivoihin ja edelleen jokeen.

Pesuaineet nostattivat vähävetisessä Sammaljoessa vaahtoa ja tappoivat kaloja noin kymmenen kilometrin matkalla. Kuolleet kalat olivat salakoita, särkiä, lahnoja, ahvenia ja turpia. Alempana joen varrella sijaitsevan kalanviljelylaitoksenkin kalat kuolivat, mistä aiheutui noin 150 000 markan vahinko. Laitoksella oli kirjolohia ja toutaimia neljässä altaassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.