Vammaisten päihdeongelmat yhä tabu

Suomessa arvioidaan olevan vajaat 40 000 vammaista ihmistä, joilla on päihdeongelma. Heidän on kuitenkin vaikea saada apua ongelmaansa, koska kuntoutuslaitoksissa ei tehdä päihdetyötä eikä päihdepuolella aina tiedetä, miten auttaa vammaista päihdeongelmaista.

Vammaisten päihdehaittojen ehkäisyprojektin vastaava Eija Kilgas toteaakin, että vammaisten päihdeongelmat ovat edelleenkin tabu. Huumeet ovat nousseet alkoholin ja lääkkeiden väärinkäytön rinnalle vammautumisen aiheuttajana.

Osalla aivot vaurioituvat yliannostuksen takia. Toiset taas joutuvat psykoosiin ja vammautuvat, kun esimerkiksi hyppäävät ikkunasta harhakuvitelmissaan. Jotkut taas saavat huumevelkojen perimisen yhteydessä pysyvän liikuntavamman, kuten murskatun polvilumpion.

Osa ihmisistä käyttää päihteitä oman vammansa hoitoon, esimerkiksi kipupotilaat ja psyykenvammaiset helpottavat oloaan päihteillä. Jotkut lopettavat päihteiden käytön sen jälkeen, kun he ovat vammautuneet päihteiden takia. Osa taas aloittaa vammautumisen jälkeen lievittääkseen ahdistustaan, pelkojaan ja ehkä kipujaankin.

Pyörätuolilla ei pääse hoitoon

Monet päihdehuollon laitokset ovat niin vanhoja tai sokkeloisia, ettei niihin pääse pyörätuolilla eivätkä näkö- ja kuulovammaiset selviydy niissä yksin.

-Esimerkiksi Helsingissä ei ole tällä hetkellä yhtään katkaisuhoitoasemaa, jonne liikuntavammainen pääsisi, Kilgast sanoo. Sininauhaliitossa työskentelevä Kilgast on tavannut kolmivuotisen projektin aikana monia päihdealan auttajia, joilla ei ole koskaan ollut asiakkaana yhtään vammaista ihmistä.

Jos vammainen haluaa saada apua päihdeongelmaansa, hänen pitäisi olla hyvin omatoiminen. Usein vammainen tarvitsisi avustajan, kun hän käy esimerkiksi A-klinikalla, mutta eri asia onkin, mikä taho avustajan maksaa.

-Vammaisten päihteidenkäyttöön ei osata suhtautua luonnollisesti, sillä sitä ymmärretään liikaa. Heidän pitäisi käydä läpi sama hoito kuin muidenkin, mutta heidän vammansa täytyy tietenkin ottaa huomioon. Kuten kaikki päihdeongelmaiset, myös vammaiset etsivät keinoja, joilla ongelman voisi kieltää, Kilgast kuvailee. Niin päihteiden kuin muidenkin syiden takia vammautuneen pitäisi saada vieroitus- tai katkaisuhoitoa mieluiten kuntoutuksen alussa.

Päihdealan asiantuntijoiden mielestä vammaisten päihdeongelmia pitäisi pystyä hoitamaan jo olemassaolevissa päihdepalveluissa. Vammaisuus ei saisi syrjäyttää oikeutta apuun silloin, kun sitä tarvitaan. (STT)

Lue myös:

    Uusimmat