Valvontaa kiristetty – Talvivaaran kerrottava investoinneista maanantaina

Kainuun ely-keskus on kiristänyt selvästi Talvivaaran valvontaa alkuvuonna. Taustalla vaikuttaa esimerkiksi oikeuskanslerilta tullut kritiikki ja epävarmuus Talvivaaran saneerausmenettelyn onnistumisesta.

Kaivosyhtiöltä vaaditaan nyt tukku uusia ympäristöinvestointeja, vaikka vesitilanne ei ole pahentunut vähälumisen talven ansiosta.

Kevättulviin varauduttiin, ja Talvivaaran vesialtaissa on nyt tilaa. Lisää altaita ja patoja on vielä valmistumassa.

"Nyt on toimittava"

Mutta vesienkäsittelyä on jatkettava ja tehostettava sitä uudella vedenpuhdistustekniikalla, ely vaatii.

– Laitteet on nyt hankittava ja asiat tehtävä kuntoon. Aikaa ei ole hukattavaksi, korostaa yksikön päällikkö Sari Myllyoja ely-keskuksesta.

Myllyoja korostaa, että ely on tehnyt uuden kokonaisarvion Talvivaaran tilanteesta.

– Kyse on mittavasta toiminnasta, jota on tarkasteltava kokonaisvaltaisesti. Sitähän meiltä oikeuskanslerikin edellytti.

Myllyojan mielestä Talvivaaran valvonta on lisäksi koko ajan monimutkaistunut ja tullut viranomaisillekin haasteellisemmaksi.

Kovia vaatimuksia, tiukka aikataulu

Oikeuskansleri huomautti talvella Kainuun ely-keskusta pehmoilusta Talvivaaran valvonnassa, ja nyt kyyti onkin selvästi kylmempää.

– Viime aikoina annetuissa hallintopakkopäätöksissä olemme nähneet välttämättöminä, että sekä uhkasakkoa että teettämisuhkaa on käytettävä.

Ely-keskus uhkaakin teettää vesiensuojelutöitä ulkopuolisilla jos yhtiö ei tottele. Kustannukset peritään sitten aikanaan takaisin.

Muutos aiempaan tyyliin on suuri. Ely-keskus vaatii esimerkiksi jo ensi maanantaiksi Talvivaaralta tietoja, keneltä uutta vesienpuhdistustekniikkaa on tilattu tai kenen kanssa allasrakentamisesta on sovittu.

– Neuvottelut ovat meneillään tekniikan hankkimisesta, kuittaa tiukaksi vääntämiseksi menneen tilanteen Talvivaaran vt-tuotantojohtaja Pertti Pekkala.

Investoinnit maksavat yhtiön arvion mukaan muutamia miljoonia euroja. Toimitusjohtaja Pekka Perän mukaan Nyrstar -lainajärjestelystä osoitetaan pääomia juuri näihin unvestointeihin.

"Saneeraus huolestuttaa"

Kainuun ely-keskus perustelee uutta linjaa myös Talvivaaran yrityssaneerauksen epävarmuudella.

– Näissä olosuhteissa valvontaviranomaisen on huolehdittava, että toiminnanharjoittaja hoitaa varmasti velvoitteensa myös tässä tilanteessa, Myllyoja painottaa.

Myös Talvivaarassa on koettu, että viranomaisen linja on tiukentunut erityisesti valvonnassa.

– On havaittu, ja se on myös ymmärrettävää kun toiminnasta on tullut heille moitteita. Puhevälimme ovat kyllä hyvin asialliset, Pekkala sanoo kohteliaasti.

"Omaa harkintaa"

Pekka Perä puolestaan sanoi tiistaina MTV Uutisille puhelimitse Sveitsistä, että viranomainen on ottanut Talvivaaran nyt suurennuslasin alle.

– Iso muutos, Perä tuhahti.

Ely-keskuksen mukaan terhakoituminen ei johdu ulkoisesta paineesta.

– Kainuun ely-keskus on itsenäinen valvontaviranomainen, jolla on tässä asiassa toimivalta, Myllyoja puolustautuu.

Eli nämä harkinnat on tehty täällä ilman ulkoista painetta?

– Harkinnat tekee Kainuun ely-keskus.

Louhokselle patovalli

Talvivaara rakensi uutta allastilaa jo viime vuonna yli neljä miljoonaa kuutiota. Lisää rakennetaan nyt Kuusilammen ympäristöön.

Esimerkiksi avolouhoksellle nousee välipato, jonka toisella puolella yritetään jatkaa pian malmin louhintaa ja toiselle puolelle varastoidaan käsiteltäviä vesiä.

– Lisäksi meidän on rajattava valuma-alueita jatkossa. Nythän kaivosalueelle tulee puhdasta sadevettä runsaasti joka vie tilaa päästökiintiöstä, Pekkala huomauttaa.

Pekkalan arvion mukaan yhtiö on juoksuttanut ulos vuoden aikana noin miljoona kuutiota puhdistettuja jätevesiä.

Alueen kahdeksasta miljoonasta vesikuutiosta noin neljäsosa on käsitelty ja olisi juoksutettavissa, jos lupaehdot vain sallisivat sen.

Vesissä ei muutoksia

Myllyojan mukaan viranomaiset saavat jatkuvasti tarkkoja tietoja Talvivaaran alapuolisen vesistön tilasta.

– Talven aikana niissä ei ole havaittu muutoksia suuntaan eikä toiseen.

Myllyoja muistuttaa, että yhtiön lupakiintiöt ovat muutaman metallin osalta täyttymässä kesäkuussa ja myös siksi tarvitaan investointeja.

– Koska kiintiöt täyttyvät, on oltava lisää puhdistustekniikkaa, jotta vesiä voidaan johtaa kaivokselta ulos, Myllyoja täsmentää.

Lue myös:

    Uusimmat