Mainos

Valvominen voi lihottaa nuorta

Painon kannalta ihanteellinen unimäärä näyttäisi olevan 8-9 tuntia yössä. Pitempi unimäärä saattaa lisätä lihavuutta, tosin vain tytöillä.

Liian vähäisellä unella on selvä yhteys nuorten ylipainoon, kertoo tuore tutkimus. Alle seitsemän tuntia vuorokaudessa nukkuvilla ylipaino oli todennäköisempää kuin niillä, jotka nukkuvat kahdeksasta yhdeksään tuntia. Tutkijat arvioivat, että ero johtuu unen vaikutuksista hormonitoimintaan ja aineenvaihduntaan.

Unen määrän lisäksi merkityksellistä on myös laatu. Pitkä, yli yhdeksän tunnin yöuni lisäsi sekin lihavuuden yleisyyttä, tosin vain tytöillä. Ilmiön tarkkaa mekanismia ei tunneta, mutta kovin pitkä yöuni saattaa olla merkki unen huonosta laadusta, sanoo tutkimusryhmän johtaja Tuija Tammelin Työterveyslaitokselta.

Tutkimukseen osallistui 5000 pohjoissuomalaista 15-16-vuotiasta nuorta. Tutkimukseen osallistuneista pojista neljä prosenttia ja tytöistä kolme prosenttia oli lihavia.

Televisiota vain kohtuudella

Lihavuuden todennäköisyyttä lisää tutkimuksen mukaan myös liiallinen television katselu. Yli neljä tuntia televisiota päivittäin yhdistyi lihavuuteen sekä tytöillä että pojilla.

Tutkimuksen mukaan lähes puolet nuorista katsoo televisiota yli kaksi tuntia päivässä. Tammelinin mukaan pari tuntia päivässä on kuitenkin vielä kohtuullinen aika eikä "nollalinjalle" tarvitse lähteä.

- Televisio kuuluu nykynuorten elämään, mutta yli neljä tuntia päivässä oli se raja, joka vähensi liikkumista selkeästi, Tammelin sanoo.

Liian vähäinen liikunta onkin kolmas tekijä, joka liittyy nuorten lihavuuteen. Lihavuus on keskimääräistä yleisempää nuorilla, jotka harrastivat kohtuukuormitteista liikuntaa vähemmän kuin tunnin viikossa.

- Arkiliikunnan edistäminen on myös nuorilla todella tärkeää. Vanhemmat voivat itsekin näyttää esimerkkiä käymällä asioilla auton sijasta jalan tai pyörällä, Tammelin sanoo.

Tutkimusaineiston pojista runsas viidennes harrasti kohtuukuormitteista liikuntaa vähintään tunnin päivittäin. Tytöistä samaan ylsi vain joka kymmenes. Tutkijoiden mukaan ero johtuu siitä, että tytöt alkavat aiemmin elää aikuismaista, fyysisesti passiivisempaa elämää. Sukupuolten väliset erot tasoittuvat myöhemmin.

Tuija Tammelin luennoi arkiliikunnan merkityksestä nuorten lihavuuden ehkäisemisessä huomenna Jyväskylässä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.