Valvoja: Järvien saastuminen jäi Talvivaaralta huomaamatta

Valvovan viranomaisen mukaan kaivosyhtiö Talvivaara ei havainnut itse kaivoksen jätevesien aiheuttamaa saastumista lähijärvissä. Kaivoksen jätevesiongelmia käsitellään tänään MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa.

Talvivaara ja yhtiötä valvova Kainuun ELY-keskus ovat rajusti erimielisiä siitä, kuinka kaivoksen lähijärvien heikentynyt tila havaittiin.

ELY-keskuksen mukaan se havaitsi viime vuoden elokuun näytteistä, että tietyissä järvissä veden ph-arvo oli romahtanut ja näytteissä oli poikkeuksellisen suuret määrät mangaania, sulfaattia ja rautaa.

Vesistöihin johdetun jäteveden koostumus ei vastannut sitä, mitä yhtiö oli ympäristölupahakemuksen yhteydessä esittänyt.

- Valitettavasti tässä tapauksessa se havainto tuli meidän puoleltamme. Otin yhteyttä Talvivaaraan ja kerroin asiasta. Sen jälkeen ryhdyimme pohtimaan, mitä asialle pitäisi tehdä, kertoo ELY-keskuksen ympäristögeologi Ilkka Haataja.

Yllättikö tieto Talvivaaran?

- Kyllä.

Olisiko heidän pitänyt havaita muutokset?

- Kyllä toiminnanharjoittajan pitää olla tietoinen toimintansa vaikutuksista ympäristöön. Heidän olisi se pitänyt nimenomaan havaita ja informoida meitä asiasta.

Haataja sanoo uskovansa, että Talvivaaralta oli aidosti jäänyt asia huomaamatta eikä yhtiö yrittänyt peitellä vesien saastumista .

Talvivaara: Ryhdyimme ripeästi toimiin

Talvivaaran versio viime syksyn tapahtumista on päinvastainen. Yhtiön mukaan se havaitsi muutokset raporteistaan ja ryhtyi välittömästi toimenpiteisiin tilanteen parantamiseksi.

45 minuuttia kysyi, oliko yhtiö tuolloin itse yhteydessä valvovaan lupaviranomaiseen. Yhtiö vetosi vastauksessaan siihen, että viranomainen ei ole asettanut ympäristöluvassa tiettyjä luparajoja mangaanille, sulfaatille ja raudalle.

- ELY tekee säännöllisesti tarkastuskäyntejä kaivoksella, jolloin katsomme ajankohtaiset asiat. Silloin käsittelemme myös poikkeukselliset päästöt. Mangaani ja sulfaatti eivät ole olleet luparajan ylitysasioita, joten siihen reagointi muuten kuin sisäisesti ei ole ihan veteen piirretty viiva, selittää kestävän kehityksen johtaja Eeva Ruokonen.

Asukkaille ei tiedotettu

Kumpikaan osapuoli ei tiedottanut järvien heikosta tilasta syksyllä alueen asukkaille.

ELY-keskuksen mukaan sillä ei ollut resursseja tiedottamiseen. Talvivaara puolestaan viittaa ympäristöraporttien vuosikoosteeseen, jonka se on julkaissut internet-sivuillaan. Kooste julkaistiin kuitenkin vasta viime huhtikuussa.

Tämän jälkeen toukokuussa ELY-keskus lopulta tiedotti havainnoista asukkaille ja neuvoi välttämään veden käyttämistä peseytymisessä ja löylyvetenä.

- Annoimme neuvon, kun emme tiedä, miten erityisesti mangaani käyttäytyy löylyvedessä ja tuleeko siitä mangaanipölyä keuhkoihin.

Talvivaaran jätevesiasia on nyt myös poliisin tutkittavana. ELY-keskus on pyytänyt poliisia tutkimaan, onko Talvivaara rikkonut asiassa lakia. Talvivaara kiistää rikosepäilyt.

Lue myös:

    Uusimmat