Mainos

Valviran ylijohtaja välttyi syytteiltä valelääkäriasiassa

Poliisi epäili Valviran ylijohtajaa Marja-Liisa Partasta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Esitutkinnan mukaan oli syytä epäillä, että Partanen laiminlöi velvollisuutensa kehittää viraston lupa- ja valvontamenetelmiä sekä ohjeistaa henkilöstöä siten, että väärennetyt tutkintotodistukset olisi havaittu.

Kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen katsoo kuitenkin, ettei Partanen syyllistynyt asiassa rikokseen. Asia käy ilmi tänään julkistetuista syyttämättäjättämispäätöksestä.

Valelääkäritapauksissa oli syyttäjän mukaan kyse yksittäisistä laiminlyönneistä, eikä Partasen vastuualueeseen kuuluneesta suurten linjojen ja yleisten käytäntöjen valvonnasta.

Partasen ei ole näytetty saaneen tietoonsa mitään erityistä syytä, jonka vuoksi ulkomaiset tutkintotodistukset olisi pitänyt laittaa tarkempaan syyniin. Niiden määrä ei syyttäjän saaman selvityksen mukaan ollut lisääntynyt tapauksia edeltävinä vuosina.

Todennäköisiä syitä Partasen syyllistymisestä rikokseen ei ollut.

Syytteet hylättiin myös Valviran entisen ylijohtajan sekä valvontaosaston johtajan kohdalla.

Partanen ei tänään halunnut kommentoida asiaa julkisuuteen.

Kolme virkamiestä syytteeseen

Sen sijaan kolmen alemman virkamiehen osalta syytteet kahdesta eri virkavelvollisuuden rikkomisesta päätettiin nostaa.

Viraston luvat-prosessin esimies ja ylitarkastaja ovat syytteen mukaan laiminlyöneet tehtävänsä varmistaa riittävällä varmuudella, että lääkärinä toimineella Esa Laiholla oli ammatin edellyttämä koulutus. Syyttäjän mielestä virastolle tullut vinkki Laihon todistuksen aitoudesta oli varteenotettava.

Lisäksi lupaosaston johtaja ja myös edellisessä kohdassa syytetty ylitarkastaja saavat syytteen siitä, että lääkärinä esiintyneelle miehelle on myönnetty rajoitettu lupa toimia lääkärinä, vaikka Virasto oli aiemmin saanut epäilyn kyseisen lääkärin tutkintotodistuksen aitoudesta.

Myöhemmin on ilmennyt, että molemmissa tapauksissa tutkintotodistukset ovat olleet vääriä asiakirjoja.

Tänään nostettuja syytteitä käsitellään aikanaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Kaikki kolme epäiltyä ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.