Mainos

Valvira tutkii salolaishoitajien tutkinnot: Nainen myöntää valetutkinnon

Salossa vanhuksen myrkyttämisestä epäillyn mieshoitajan puoliso on myöntänyt poliisille väärentäneensä ulkomailta saamiaan tutkinto- ja työtodistuksia. Papereiden avulla nainen sai Suomessa sairaanhoitajan pätevyyden lisäopintojen jälkeen.  

Valviran mukaan nainen on valmistunut Suomessa sairaanhoitajaksi keväällä 2012 Turun ammattikorkeakoulusta. Rehtori Vesa Taatila kertoo, että hän opiskeli ryhmässä, johon kuului sairaanhoitajaksi ulkomailla valmistuneita.  

Nainen sai korvattua osan opinnoistaan ulkomaisella tutkinnolla, ja osan hän suoritti Turussa normaaliin tapaan. Hän oli päässyt opiskelemaan pääsykokeen kautta.  

– Hänen ulkomainen tutkintonsa on tarkastettu ainoastaan paperilla, sen syvällisempää tarkistamista ei ole tehty. Tämä on yleinen käytäntö, Taatila kertoo.  

Valvira selvittää parhaillaan myös mieshoitajan tutkinnon aitoutta, sosiaali- ja terveydenhuollon valvontavirastosta kerrotaan. Poliisi epäilee, että myös mieshoitaja on esittänyt oppilaitokselleen väärennetyt ulkomaisia työtodistukset ja tutkinnot.   

Poliisi pyytänyt apua myös ulkomailta  
  
Selvittämistä pyysi Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak), jossa mies on ollut muuntokoulutuksessa vuosina 2009-2011. Mies oli väittänyt opiskelleensa ulkomailla sairaanhoitajaksi ja hankki sen pohjalta pätevyyden myös Suomesta.  

Diakin rehtori Jorma Niemelä sanoo, että oppilaitos on varmistanut miehen tutkintotodistusten aitouden niin pitkälle kuin on pystynyt. Valviraan virka-apupyyntö tuli viime perjantaina.  

Ammattioikeudet-ryhmän päällikkö Maarit Mikkonen Valvirasta toteaa, että mies on opiskellut ulkomailla ja hänen opinnoistaan on luettu hyväksi joitakin osia, kun hän on opiskellut Diakissa.  

– Mies on valmistunut Suomessa sairaanhoitajaksi keväällä 2011, Mikkonen sanoo.  

Lounais-Suomen poliisilaitoksen mukaan epäillyt rikosnimikkeet ovat törkeä petos ja väärentäminen. Salon poliisi on pyytänyt myös ulkomailta virka-apua kaksikon koulutustaustan selvittämiseksi.  

Pariskunta pyöritti Kattariina-nimistä hoivayritystä Salossa. Poliisi epäilee, että 54-vuotias miessairaanhoitaja myrkytti 84-vuotiaan naisen peitelläkseen sitä, että pariskunta oli kavaltanut tältä omaisuutta.

Miessairaanhoitaja on poliisin mukaan saattanut yrittää surmata vanhuksen jo aiemminkin samalla aineella. Vanhus oli joutunut sairaalaan, mutta silloin ei osattu epäillä myrkytystä.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.