Mainos

Valvira: Moniavioinen kettu poistettava Olvi-mainoksista

Viranomaiset ovat puuttuneet Olvin siiderimainontaan. Valvontavirasto Valvira kehottaa Olvia lopettamaan siiderin mainonta nykyisessä muodossa. Olvin on ryhdyttävä toimenpiteisiin heinäkuun alkuun mennessä tai luvassa on tuntuva uhkasakko.

Valviran mukaan Olvin siiderimainokset kohdistuvat alkoholilain vastaisesti alaikäisiin. Niissä esiintyy tietokoneanimaationa toteutettu puhuva kettu.

Valviran lakimiehen Laura Terhon mukaan mainoksen kettu käyttäytyy ihmismäisesti : katselee televisiota, puhuttelee ihmisiä ja pitelee pulloa.Kettu rinnastuu enemmän animaatioelokuvien eläinhahmoihin kuin oikeisiin kettuihin ja tällainen hahmo vetoaa alaikäisiin.

Lisäksi mainoksissa luodaan Valviran mukaan mielikuva siitä, että alkoholin käyttö edistää seksuaalista menestystä. Ketun katselemassa tv-ohjelmassa kerrotaan, että kettu on moniavioinen ja että yhdellä uroksella voi olla useita naaraita.

–Luodaan mielikuva siitä, että Olvin siideristä pitävä kettu on seksuaalisesti menestynyt ja siiderin käyttö lisäisi seksuaalista menestystä myös ihmisten kohdalla, arvioi Terho.

Vuosittain kymmeniä valituksia

Terhon mukaan valvontavirastossa laitetaan vuosittain vireille useita kymmeniä alkoholimainontaa koskevia tapauksia. Niistä kuitenkin vain osa johtaa seuraamuksiin. Joskus selvitään pelkällä sähköpostilla, toisinaan kuullaan toiminnanharjoittajaa, kuten Olvia.

– Olvi on katsonut, että kettuhahmoa ei ole toteutettu erityisesti lapsiin vetoavalla tavalla ja Olvi on myös kommentoinut, ettei yrityksellä ole edes tullut mieleen, että mainoksessa olisi mitään seksuaaliseen menestykseen viittaavaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.