Mainos

Valvira minimoi riskit ja aloittaa jättiselvitykset

Terveysalan valvontavirasto Valvira on myöntänyt valvontakoneiston pettäneen valelääkäritapauksissa ja aikookin nyt tarkistaa kaikki EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien lääkäreiden tiedot.

Selvitystyö tarkoittaa sitä, että uudet hakemukset ovat toistaiseksi jäissä. Tällä hetkellä uusia hakemuksia on käsittelyssä useita kymmeniä.

– Selvitys kohdistuu noin 500 meillä laillistetun lääkärin todistukseen, kertoo johtaja Jussi Holmalahti Valvirasta.

Valvira haluaa selvitystyöllä minimoida riskit, sillä on mahdollista, että vastaavia valelääkäreitä löytyy lisää. Selvitystyöllä on tarkoitus myös poistaa varjo niiden lääkäreiden yltä, joihin selvitys kohdistuu.

– Tapaus on ikävä ja leimaa turhaankin ulkomailla opiskelleita lääkäreitä. Pääsääntöisesti ulkomailla tutkinnon suorittaneet ovat hyviä lääkäreitä, kertoo Valviran ylijohtaja Marja-Liisa Partanen.

Johtaja Holmalahti pohti tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa myös valvontaviranomaista ohjaavaa lakia kriittisesti. Tähän asti tilannetta on arvioitu siitä näkökulmasta, soveltuuko tutkinto Suomeen, eikä tilanteeseen ole lähdetty epäilyksien kautta.

– On lähdetty siitä, että terveydenhuollon ammattilaiset tulevat alalle rehdistä periaatteista. Laki ei ole tehty tämän kaltaisten tilanteiden ratkaisemiseen ja sitä tulee myös tulevaisuuessa miettiä, Holmalahti sanoo.

Tutkimuksissa tulee kestämään kuukausia. Valvira aikoo käydä keskustelua myös muiden EU-maiden kanssa siitä, onko heillä ilmennyt erityisesti Venäjältä tulleita paperiväärennöksiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.