Valvira: Lääkevarkaudet työnantajan vastuulla

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran mukaan lääkevarkauksien ja muiden väärinkäytösten valvonta on ensisijaisesti työantajan vastuulla.

- Suomessa on kaikkiaan terveydenhuollon ammattihenkilöitä yli 350 000, joten valvontaviranomainen ei voi toimia ellei joku ota yhteyttä valvontaviranomaiseen ja kerro epäilyistä, kertoo Valviran ohjauksesta ja valvonnasta vastaava johtaja Tarja Holi.

Ilta-Sanomat kertoi tänään, että useista myrkytysmurhista epäillyn helsinkiläisen hoitajan kotoa on löytynyt valtava määrä lääkkeitä, joista ainakin osa oli huumausaineeksi luokiteltuja. Holi ei ota kantaa lehtitietoon, mutta sanoo työnantajan olevan ensimmäisenä vastuussa toimintayksikkönsä tapahtumista ja työntekijöiden toiminnasta.

- Jos on kysymys siitä, että lääkkeet olivat peräisin terveydenhuollon toimintayksiköstä, niin voisi olettaa, että suuret määrät pitäisi havaita.

Valviran mukaan työnantajan toimintatavat on kirjattu selkeästi sosiaali- ja terveysministeriön pari vuotta sitten julkaisemaan lääkehoito-oppaaseen, jossa on yksityiskohtaisia ohjeistuksia lääkehoidon järjestämisestä, sen valvonnasta, hoitajien oikeuksista ja osaamisesta.

- Nimenomaan näillä valvontatoimenpiteillä pyritään vaikuttamaan siihen, että havaitaan heti lääkkeiden katoaminen esimerkiksi terveyskeskuksen tai sairaalan osastoilta tai vanhainkodeista, Holi sanoo.

Hoitohenkilökunnan resurssipulasta ja kiireestä huolimatta työnantajan tehtävänä on myös seurata, ketkä ovat olleet työvuorossa potilaan menehdyttyä. Tarvittaessa työnantajan tulee tehdä ilmoitus valvontaviranomaiselle, jos epäillään hoitajan sekaantuneen kuolemaan.

Poliisin ja Valviran työnjako ontuu

Sarjamurhaajaksi epäillyllä helsinkiläisellä hoitajalla on rikollinen menneisyys. Tässä kuussa hänet tuomittiin törkeästä varkaudesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja kolme vuotta sitten hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen muun muassa huumausainerikoksesta ja varkaudesta.

Valviran mukaan yhteistyössä poliisin kanssa olisi toivomisen varaa.

- Valvonta-asiassa on poliisitutkintaan ja rikoksentutkintaan liittyen säädetty, että jos tutkinnan ja tuomioistuinkäsittelyn jälkeen terveydenhuollon ammattihenkilö tuomitaan vankeusrangaistukseen, ehdottomaan tai ehdolliseen, niin siitä tulee ilmoittaa Valviralle. Siinä mielessä työnjako on selvä, mutta valitettavasti tässä tapauksessa ilmoitusta ei ole tullut. Emme ole saaneet tietoa vankeustuomiosta, Holi toteaa.

Valviran mukaan lakiuudistus tulisi tarpeeseen esimerkiksi myös sakkorangaistusten kohdalla.

- Jos terveydenhuollon ammattihenkilö tuomitaan sakkorangaistukseen ammattitoiminnassa tehdystä teosta, siitä pitäisi ilmoittaa valvontaviranomaiselle.

Valvira on jo toimittanut sosiaali- ja terveysministeriölle muutosehdotuksia terveydenhuollon ammattihenkilölakiin ja sakkorangaistuksista ilmoittaminen on ollut yksi ehdotus monien muiden mukana.

Valviran saa hoitohenkilökuntaa koskevia kanteluja yhä enemmän etenkin työpaikoilta. Viime vuonna se sai yli 70 ilmoitusta, joista merkittävä osa liittyi juuri lääkkeiden anastamiseen. Kyseessä on uusi piirre, sillä parin viime vuoden aikana lääkevarkausilmoituksien määrä on lisääntynyt selvästi.

Valvira toivoo tiivimpää yhteistyötä poliisin kanssa

Lue myös:

    Uusimmat