Mainos

Valvira: Joka kolmas lastensuojelun työntekijä epäpätevä

Valviran selvityksen mukaan lastensuojelussa on edelleen paljon epäpätevää henkilökuntaa

Lasten ja perheiden asioita hoitavista sosiaalityöntekijöistä 68 prosenttia täytti kelpoisuusehdot.

Viidenneksessä kunnista vain alle puolet sosiaalityöntekijöistä täytti kelpoisuusehdot.

Puolessa kunnista asiakasmäärä kohtuullinen

Puolessa Suomen kunnista lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun tehtävissä toimivilla henkilöillä oli kohtuullisena pidettävä määrä asiakkaita, eli korkeintaan neljäkymmentä sosiaalityöntekijää kohden.

Laissa ei ole säädetty sosiaalityöntekijän asiakkaiden enimmäismääristä, kuten ei yleensäkään kuntien lastensuojelun tarkoista henkilöstömitoituksista.

Valvira kertoo, että toimiva lastensuojelu –selvitysryhmä sai eri tahoilta arvioita siitä, mikä voisi olla suositeltava määrä asiakkaita työntekijää kohden. Arviot vaihtelivat 20 ja 50 välillä. Yksiselitteisten ja kaikkia kuntia sitovien asiakasmäärämitoitusten määrittelyä on kuitenkin yleisesti pidetty erittäin vaikeana toteuttaa.

Henkilöstömääriä aletaan valvoa 

Valvira muistuttaa, että resurssien riittämättömyys ei oikeuta kuntaa olemaan huolehtimatta lakisääteisistä velvoitteistaan. Kunta ei voi myöskään vedota siihen, ettei se saa palkatuksi riittävästi ammatillisesti pätevää henkilöstöä.

Valvira ja aluehallintovirastot käynnistävät valvontatoimenpiteet niissä kunnissa, joissa on selvästi nähtävissä, että lastensuojelun henkilöstömitoitukset ovat riittämättömiä. 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.